Špatné zprávy pro vegany. Lékařka porovnala délku života „masožravců“ s těmi, kteří nejí maso

„Náš organismus se skládá prakticky celý z bílkovin. U vegetariánů nejsou ihned vidět následky jejich absence. Ale s věkem se to určitě projeví,“ vysvětlila.

Kononěnková upozornila na dva ukazatele chátrání organismu. První je tloušťka cévní stěny ve společné krční tepně: čím je větší, tím je stárnutí rychlejší. Následkem toho, že nekonzumují dost cholesterolu, mají veteráni tuto tloušťku menší než konzumenti masa.

„Ale když bude jedlík masa dostávat správné množství vitamínů B12, D3, K2, nebude se tato tloušťka zvyšovat,“ zdůraznila lékařka.

Druhým znakem stárnutí je mitochondriální funkce. Odbornice jim říká „elektrárny“ buněk.

„U vegetariánů fungují hůř než u jedlíků masa. Souvisí to s tím, že maso je zdroj karnitinu, látky, která je potřebná pro činnost mitochondrií. Existuje také další ukazatel charakterizující syntézu naší bílkoviny. Bohužel, člověk s vegetariánskou nebo veganskou dietou nemůže dostat ve stravě všechny aminokyseliny,“ řekla Kononěnková.

Podle jejích slov absence konkrétní organické sloučeniny porušuje proces štěpení a trávení konkrétní bílkoviny, což způsobuje problémy s růstem vlasů, nehtů, zhoršení zraku, stavu pleti a cév.

Dietoložka doporučuje jak lidem, kteří jedí maso, tak vegetariánům, aby předcházeli nedostatku vitamínů a stopových prvků.

Zdroj:  5-tv.ru a ac24

Přejít nahoru