JAK SOUVISÍ NĚMECKÉ STRAVOVACÍ EXPERIMENTY S DEMOKRACIÍ?

S podobnou formou povinného, veganského stravování, experimentovalo Německo už před osmdesáti lety. Osoby „koncentrované” ve speciálních táborech byly krmeny, podle svědectví českých účastníků akce, převážně chlebem, krmnou řepou, bramborami, mrkví a podobně… Se zvláštním důrazem na tuřín, náramně prospěšný lidskému zdraví. Taková dieta má totiž, krom finančních úspor, ještě další, důležité bonusy.

Poprvé na ně ve své písemné práci upozornil právě německý lékař, Christoph Wilhelm Hufeland. Už v 18. století. Roku 1796 vydal spis s názvem Makrobiotika aneb Umění prodlužování lidského života, kde celou svoji vizi vegetariánství formuloval. Psal, že prvotní lidé byli šťastnější, protože se živili mírumilovnou rostlinnou stravou.  Pozdější přechod ke konzumaci masa vnímal jako příčinu válek. Protože, podle něj, masožravost způsobuje divokost a agresi, která pak ponouká lidstvo k válčení.

Že by na tom mohlo něco být, naznačují i některé moderní studie. Podle některých obsahuje třeba sója, propagátory veganství tak milovaná, fytoestrogeny. Látky, které mají velmi podobnou chemickou strukturu jako ženský pohlavní hormon estrogen a v těle fungují dost podobně. Obsahuje je nejen sama sója, ale i veškeré výrobky z ní. Třeba tofu, tempeh, sójové omáčky, miso pasty, natto, sójové nápoje, jogurty, pomazánky a mnohé další produkty.  Podobně účinné látky, ze skupiny isoflavonů, obsahují i luštěniny (čočka, hrách, cizrna). Dva z těchto isoflavonů (genistein a daidzein) mohou zvyšovat produkci estrogenu. Co to po čase udělá s mužností konzumentů je nabíledni.

Podle jiných výzkumů existuje určitá souvislost mezi kognitivními poruchami (demencí) a konzumací fytoestrogenů. Podle dalších pak činí rostlinná strava člověka citlivým, empatickým a vnímavým… Takže je zjevné, jaké výhody přináší hromadné a dlouhodobé stravování vězňů, otroků nebo jinak ovládaných osob veganskou potravou. Málokterý žalářník asi touží hlídat vězně (otroky) mužné, tvrdé, bojovné a současně bystré…. Proto má plánovaný přechod na rostlino-hmyzí dietu obyvatelstva tak vysokou prioritu v plánech „velkého resetu”. Je se to musí, aspoň prozatím, maskovat jako „záchrana planety”.

Co můžeme pro sebe, svůj život, svou orientaci a své rozhodování vytěžit z té zdánlivě marginální, okrajové informace o zavádění povinné, veganské stravy kdesi ve Wolfsburgu? V podstatě dvě věci:

1) Oni to myslí vážně. Na zavádění „velkého resetu” se stále pracuje. Nenápadně, salámově ale neúprosně. Ta parta, co velí nadnárodním koncernům a rozkazuje „vůdcům” Evropské únie je opravdu pevně rozhodnuta, že vám kromě auta a domu sebere i ten řízek. Dřív, než se rozkoukáte. Volkswagen je taková první vlaštovka. Za níž, už kdesi ve skrytu, táhnou celá hejna.

2) Zavádí to „soukromá firma”. Žádný parlament to neodhlasoval, žádný politik to nenavrhl. A to je nový, velice nebezpečný trend. Protože koncern, neziskovku, nadnárodní organizaci a podobné entity nemáte šanci jakkoli ovlivnit. Politik nese riziko. Když bude prosazovat něco, co lidé fakt nechtějí, nebude zvolen. Bude odstaven od koryta, prestiže, benefitů… Jen si vzpomeňte, jak třeba dopadli a stále ještě dopadají u nás otevření vítači. Ovšem když něco zavede koncern, nesete riziko vy. Můžete sice dát nemilované organizaci vale. Ale vy vstupujete do nejistoty hledání jiného zaměstnavatele, vy se vystavujete riziku, že ten váš nový šéf to, před čím jste utekli, zavede za čas taky.

Viac info na pravyprostor.cz

Přejít nahoru