Zeman: USA ztratily prestiž světového leadera a NATO vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence

Spojené státy odchodem z Afghánistánu ztratili prestiž světového leadera a Severoatlantická aliance (NATO) vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence, protože dramaticky selhala. V reakci na vývoj v Afghánistánu to v úterý řekl český prezident Miloš Zeman.

Domnívá se, že Taliban v Afghánistánu vytvoří teroristické centrum a obnoví se útoky na celém světě. Zeman dále poznamenal, že po odchodu sil z Afghánistánu přestal podporovat zvyšování armádního rozpočtu na dvě procenta HDP.

Česko by nyní podle něj mělo investovat do národní obrany. Vkládání prostředků do NATO označil “tak trochu” za vyhazování peněz, píše webový zpravodajský portál ČT24.

Odchod ze země označil Zeman za zbabělost a za dramatické selhání NATO. Nedůvěra v Alianci podle něj nyní bude sílit.

Český prezident zároveň zkritizoval rychlý odchod USA. “Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu ztratili Američané prestiž světového leadera a samotná Aliance nyní vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence,” podotkl.

Rychlý postup radikálního hnutí Taliban neočekával. Vyzval, aby Česko pomohlo svým afghánským spolupracovníkům. Souhlasí s tím, aby byli všichni převezeni na české území a až potom prověření.

Prezident také řekl, že když se zvyšují výdaje na obranu, je třeba za to očekávat protihodnotu, kterou je ochrana před mezinárodním terorismem. “Pokud tu NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na národní obranu,” poznamenal.

Uvedl, že české obranné výdaje byly dosud motivovány spíše požadavky Severoatlantické aliance. “A tyto požadavky jsou zase motivované přáním zahraničních zbrojních firem. Proto si myslím, že naše zbrojní výdaje by se nyní, když investovat do NATO je tak trochu vyhazováním peněz, měli soustřeďovat na národní obranu, na národní akvizici,” řekl.

“Jinými slovy, důraz na národní armádu a národní stát by byl přirozeným důsledkem selhání NATO v Afghánistánu. Byla to jediná příležitost, kdy NATO mohlo bojovat. Takové to poštekovanie na Rusko a Čínu není zajímavé,” dodal Zeman.

Zdroj: topky.sk

Přejít nahoru