Pfizer odhalil nečekané vedlejší účinky po třetí dávce své vakcíny

Tento týden Pfizer odeslal na americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) data, která svědčí o tom, že vedlejší účinky po podání třetí dávky vakcíny od Pfizer / BioNTech se z větší části podobají těm, které byly předtím registrovány po aplikaci druhé dávky této očkovací látky. Výzkum zahrnoval okolo 300 účastníků ve věku od 18 do 55 let.

Uvádí se, že 63,7% lidí, kteří se zúčastnili výzkumu, pociťovali po podání třetí dávky preparátu únavu, u 48,4% osob byla zaznamenána bolest hlavy, 39,1% očkovaných třetí dávkou přitom cítili bolest svalů. Podle oficiálních informací ve většině případů šlo o mírné nebo velmi mírně vedlejší účinky. Ve srovnání s druhou dávkou vakcíny má třetí dávka větší vliv na mladé lidi, píší média s odkazem na údaje představené PFIZER.

Kromě toho byly v mnoha případech zaznamenány i nečekané vedlejší účinky, mezi nimiž jsou například otoky lymfatických uzlin, které se objevily u 16 účastníků výzkumu. Celkem nestandardní vedlejší účinky byly zaevidovány v 44 případech.

Přeočkování v Česku

Od pondělí budou moci třetí dávku vakcíny v České republice dostat tisíce lidí, kteří o to mají zájem a kteří mají nejméně osm měsíců po ukončeném očkování.

Mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (Nakita) Lukáš Trnka prohlásil, že v pondělí přijde 7800 lidem informační SMS, která je na možnost posilující dávky upozorní. Dodává také, že lidé se nemusí obávat, že by čekali několik dní na termín. Aktuálně je totiž více vakcín než zájemců.

“Nepředpokládáme, že bude interval mezi vytvořením registrace a čekáním na PIN2. Očekáváme, že to bude obratem, protože vakcín je dost, “řekl Trnka a dodal, že postup v registraci je stejný jako při přihlášení na první dávku očkování.

Lidé budou vyplňovat své osobní údaje, na jejichž základě systém po odeslání formuláře pozná, zda člověk splňuje podmínky pro posilující dávku. Pokud lidé nemají osm měsíců po ukončeném očkování, systém jim dále nic neukáže. Když se lidé rozhodnou přeočkovat, posilující dávku budou mít zaznamenanou iv aplikaci Tečka společně s certifikátem o ukončeném očkování.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru