Bolsonaro nic nedaroval společnosti Pfizer a novinářům: “Pokud vás vakcína změní na krokodýla, je to váš problém,” kritizoval nezodpovědnost farmafiriem za následky očkování

Poslanec Milan Mazurek a jeho kolega zo strany Republika Marián Ďuriš uviedli, že prezident Brazílie Bolsonaro povedal na rovinu, čo si myslí o vakcinácii, Pfizeri alebo mainstreamových novinároch. Podľa Milana Mazureka sa s Bolsonarom „nedá nesúhlasiť“.

„Keď Národná zdravotnícka agentúra ANVISA schváli vakcínu, každému občanovi bude voľne dostupná. Aj tým, čo ju nechcú. Ja si ju tiež nedám! Niektorí píšu, že dávam ľuďom zlý príklad. Týmto idiotom: Ja som vírus prekonal. Mám protilátky. Prečo by som si ju mal dať?“ Vyhlásil prezident Brazílie s tým, že zdôraznil, že v zmluve s americkou spoločnosťou Pfizer je uvedené, že nezodpovedá za negatívne účinky vakcín.
Bolsonaro hovoril o obsahu zmlúv s farmaceutickými firmami a zavtipkoval si na účet ich produktu, čo mnohé (brazílske, aj svetové) médiá prekrútili ako seriózne tvrdenie.

„Ak sa (vplyvom vakcíny pozn.) zmeníte na krokodíla, váš problém, a to nechcem hovoriť o iných zvieratách,“ žartoval prezident o vakcíne Pfizer a jej vedľajších účinkov.
Podľa Mariána Ďuriša tento druh médií Jair Bolsonaro nezvykne šetriť. Dôkazom je druhá polovica videa a krátky rozhovor s televíziou Globo, ktorá prezidenta dlhodobo kritizuje a v minulosti vysielala upravené verzie politických debát v prospech jej favoritov.

„Zavrite si hubu! Ste hrozní! Robíte darebácku žurnalistiku, čo nikomu nepomáha. Ničíte brazílsku rodinu, ničíte brazílske náboženstvo!“ Uviedol na adresu novinárov z televízie Globo Bolsonaro v meste Guaratinguete v štáte Sao Paulo.
Bolsonaro sa potom vyjadril aj ku televízii CNN Brasil a obvinil ju z podpory demonštrácií, na ktorých sa minulý týždeň stretli desaťtisíce ľudí s cieľom kritizovať vládnu protipandemickú politiku.

Médií pripomínajú, že Bolsonaro je od začiatku pandémie takmer vôbec nenosí rúško, je proti akémukoľvek sociálnemu dištancu alebo a spochybňuje účinnosť vakcín. Zároveň vraj propaguje lieky, u ktorých sa v boji proti vírusu nepreukázala účinnosť.

„Pokiaľ budem prezidentom, budem bojovať, aby občania mali zbrane a neboli povinní nosiť masky,“ uviedol minulý štvrtok prezident Bolsonaro.

 

https://www.facebook.com/watch/?v=1015714025895428

zdroj

 

Přejít nahoru