Amnesty: Systematická diskriminace romských dětí ve školách

Musí se více snažit: Etnická diskriminace romských dětí v českých školách dokumentuje, jak české úřady porušují lidská práva romských dětí ve školách po celé zemi. Romské děti jsou v běžném vzdělávání rozděleny do samostatných tříd, budov a škol pouze pro Romy a dokonce jsou umístěny do škol pro žáky s „lehkým mentálním postižením“. Ti v etnicky smíšených školách zažívají šikanu a obtěžování.

„Rozsáhlá segregace romských dětí je děsivým příkladem systematických předsudků, protože školy seznamují děti s hořkou diskriminací již v raném věku,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, který zprávu dnes zahájil v Praze.

“Tím, že česká vláda roky řádně nerespektuje tento problém, nejenže porušuje zákony Evropské unie a lidských práv, ale omezuje životní šance desítek tisíc českých občanů.” Říkejme tomu, co to je: rasismus, čistý a jednoduchý. “

Amnesty International zjistila, že romské děti jsou běžně umístěny do škol pro žáky s „lehkým mentálním postižením“ se sníženými možnostmi učení.

Téměř třetina žáků v těchto takzvaných „praktických školách“ jsou Romové, přestože romská komunita tvoří méně než 3% České republiky. Píše Amnesty / 2015

Když byl Andrej v 5. třídě, byl poslán do „praktické školy“. Nyní je mu 15 a řekl Amnesty International, že nechápe, že byl přesunut do školy určené pro žáky s mentálním postižením. “Dělají z nás idioty v praktické škole.” Je to opravdu snadné. Učí pomaleji a nemyslím si, že bych odtud mohl jít na dobrou střední školu, “řekl.

Romské děti také trpí segregací v běžném vzdělávání, často končí buď ve školách pouze pro Romy, nebo ve smíšených školách v oddělené budově nebo třídě.

Neschopnost podporovat učení a předcházet rasové šikaně Romské děti, které jsou v běžném smíšeném vzdělávání, často zjistí, že je se svými spolužáky a učiteli zacházeno odlišně.

Navzdory skutečnosti, že mnozí nemají češtinu jako svůj mateřský jazyk, jim není nabízena jazyková podpora.

Petr, romský chlapec v 5. třídě ve smíšené běžné škole v Dìèín, řekl Amnesty International, že často čelí šikaně: „Říkají mi jména, protože jsem Rom. Učitelka to neřeší a když jí to řeknu, obviní mě, že jsem to začal. Chová se k nám jinak. “

“Řešením pro děti, které se potýkají ve škole, není segregace podle etnických skupin, ale hledání způsobů, jak podporovat všechny děti inkluzivním způsobem, aby mohly stejně tak využívat své právo na vzdělání.” Nejde o žádný „luxus“, ale o zákonný požadavek a morální imperativ, “řekl Salil Shetty.

Přejít nahoru