Bill Gates varoval před nepřipraveností lidstva na novou pandemii

“V globalizovaném světě, kde jde obchod neustále přes hranice, není pro bohaté země snadné zajistit všem nezbytným pro boj s viry,” uvádí se ve zprávě.

Dokument odhaluje vakcinační nerovnost z morálního hlediska: ve vyspělých zemích je očkovaných až 80 procent obyvatel a v některých chudých zemích je to jen kolem jednoho procenta. Přitom Afrika dostala 48 milionů dávek vakcíny a Kalifornie 42 milionů, i když obyvatelstvo tohoto státu je 30krát menší než obyvatelstvo afrického kontinentu.

Dříve oznámili, že fond Gatesových investoval do vývoje nových protivirových tablet k léčbě koronavirus a zabránění pandemiím v budoucnosti. Startup Exscientia, který vyvíjí léky za pomoci umělé inteligence, podepsal s Fondem Billa a Melindy Gatesových čtyřletou smlouvu, jejíž hodnota může představovat až 70 milionů dolarů. Výměnou za peníze dostane fond podíl v Exscientia.

 

Termíny registrace vakcín v EMA
Vakcíny proti koronavirus, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zkoumá, by mohly být schváleny do konce roku 2021 nebo začátkem roku 2022, uvedl Marco Cavalera z regulačního orgánu.

V současné době je v EMA posuzovaných pět vakcín: německá vakcína CureVac, americká NovaVax, čínský Sinovac, ruský Sputnik V a Vidprevtyn od francouzské společnosti Sanofi Pasteur.

“Dochází k výměně dat. Doufáme, že se nám podaří pokročit v zkoumání většiny těchto vakcín tak, abychom je mohli schválit do konce tohoto roku nebo začátkem příštího, “řekl na tiskové konferenci v Amsterdamu.

Cavalera uvedl, že agentura zatím nemůže uvést konkrétní data registrace Sputniku V a čínského Sinovacu v EU.

“Jednání se společnostmi byly poměrně konstruktivní, ale potřebujeme více informací, abychom mohli pokročit v průběžném hodnocení,” vysvětlil.

EMA schválila pro použití v EU čtyři vakcíny proti koronavirus západní výroby: AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer / BioNTech a Moderna. Poslední dva jmenované přípravky, přijali k použití u dětí ve věku 12 až 16 let.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru