Česko uplatňuje „destruktivní“ politiku, říká Moskva poté, co byl v Praze zatčen ruský státní příslušník za údajnou roli na Krymu

Mluvčí Policie České republiky Ondřej Moravčík potvrdil, že na letišti Václava Havla byl v neděli na základě mezinárodního zatykače vydaného Kyjevem zatčen ruský občan. Ukrajinské ministerstvo zahraničí mezitím objasnilo, že Franchetti byla zatčena na základě společného postupu ukrajinských a českých orgánů, a oznámilo, že ukrajinská strana pracuje na jeho vydání. Franchetti se v minulosti podílel na ruské anexi ukrajinského Krymského poloostrova. Případ nyní prověřuje pražské státní zastupitelství, které rozhodne, zda navrhne Rusovi předběžnou vazbu.

“V souvislosti se zadržením ruského občana A. Franchettiho na pražském letišti na základě mezinárodního příkazu Interpolu vydaného Ukrajinou jsme během rozhovoru s českým velvyslancem v Moskvě V. Pivoňkou požadovali poskytnutí podrobných informací.” na motivy jednání českých úřadů a obvinění ruského občana, “napsala Zakharová na web ruského ministerstva zahraničí.

“Varovali jsme velvyslance, že pokračování destruktivního přístupu Prahy vůči Rusku a jeho občanům povede z iniciativy české strany k další degradaci bilaterálních vztahů a nezůstane bez povšimnutí,” dodala.

Ruské velvyslanectví v Praze podle Zacharové zaslalo nótu české diplomacii a Moskva očekává pohotovou reakci České republiky a odpovědi na ruské otázky.

Podle agentury TASS šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dříve uvedl, že Česká republika zatím Rusko o zadržení Franchettiho neinformovala.

“Česká strana nás neinformovala, alespoň ne, dokud jsem nepřišel na toto setkání,” řekl Lavrov při jednání se zástupcem San Marina a dodal, že relevantní otázky byly zaslány prostřednictvím ruského velvyslanectví v České republice.

Lavrov poznamenal, že Rusko by chtělo znát důvod zadržení Franchetti.

“Možná je to kvůli (jeho) boji proti neonacistům z takzvaných dobrovolnických praporů, které jsou také na Západě považovány za nezákonné?” Zeptal se Lavrov. Píše portál RMX.

Dobrovolné jednotky se připojily k ukrajinské armádě v boji proti proruským separatistům na východě země, mnohé z nich s napojením na neonacisty.

“Chceme pochopit, o co jde, a doufáme, že české úřady budou pečlivě dodržovat právní zásady a nepodlehnou politickým provokacím,” dodal šéf ruské diplomacie.

Přejít nahoru