Časopis The Lancet publikoval článek o zbytečnosti masového přeočkování. Jak znějí argumenty?

I když se v poslední době hodně diskutuje o potřebě přeočkování proti koronavirus, odborníci se domnívají, že jsou současné vakcíny poměrně účinné a není tak v současné chvíli naléhavě nutná hromadná revakcinace.

Kromě toho lékaři poznamenali, že příliš brzké nebo časté podávání opakovaných dávek léků může vést k myokarditida a ke vzniku tzv. Guillain-Barrého syndromu (GBS), což je závažné autoimunitní onemocnění postihující periferní nervovou soustavu, obvykle vyvolané akutním infekčním procesem.

To se podle jejich údajů týká jako vakcín mRNA (například Pfizer a Moderna), tak přípravků založených na adenovirus, včetně ruského Sputniku V.

V materiálu se současně zdůrazňuje, že výhody primárního očkování proti onemocnění covid-19 výrazně převyšují rizika nákazy koronavirus.

Dále se také uvádí, že před doporučením dalších dávek vakcín budou odborníci muset provést příslušný výzkum. Lékaři také trvají na tom, že by očkovací přípravky měly být dostupné po celém světě, protože mnozí podle nich stále nemají přístup ani k základnímu očkování.

 

Očkování třetí dávkou v ČR
Na konci srpna česká vláda na svém pravidelném zasedání řešila očkování třetí dávkou vakcíny proti koronavirus. Jak tehdy uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtech, očkování třetí dávkou bude v Česku pro každého a dobrovolné.

Prozradil, že očkování třetí dávkou se v ČR spustí už 20. září. Podle premiéra Andreje Babiše se bude prioritně týkat lidí nad 65 let, a také osob se zdravotním postižením, stejně tak dlouhodobě nemocných.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bude moci třetí dávku dostat každý, kdo o ni bude mít zájem. Je však třeba splnit podmínku, a to mít alespoň osm měsíců po ukončeném očkování. Nebude však stanoven pevný datum, tedy to může být klidně devět nebo deset měsíců po něm.

Jak je uvedeno na profilu Inteligentní karantény na sociální síti, základní pravidla pro přeočkování jsou takové, že je dobrovolné, lze jej využít osm měsíců po dokončeném očkování, důrazně se doporučuje lidem nad 60 let, očkovat se bude mRNA vakcínami (Moderna, Pfizer) a registrace se otevře 20. září. Za zmínku stojí, že mRNA vakcíny mohou dostat i lidé očkované jinými vakcínami.

Přejít nahoru