Britové přicházejí opět s novým obviněním. The Sun: Rusko ukradlo vzorec vakcíny od AstraZeneca, aby vyrobilo Sputnik V

Ruská vakcína Sputnik V i látka od firmy AstraZeneca používají podobnou technologii na základě oslabeného adenoviru.

Loni britské tajné služby hovořily o “95-procentní jistotě”, že hackeři v službách Moskvy napadli počítačové systémy britských, amerických a kanadských institucí, které se podílely na vývoji vakcíny. Britské bezpečnostní složky nyní tvrdí, že klíčové údaje o oxfordské vakcíně ukradl osobně cizí agent.

Úřad britského premiéra tyto informace odmítl komentovat.

Kreml v reakci na článek o Sputniku V označil The Sun za “hluboce nevědecké”
Kreml označil v pondělí britský bulvární deník The Sun za “hluboce nevědecké” noviny. Reagoval tak na jejich článek z pondělního vydání, ve kterém se píše, že ruské tajné služby během vývoje ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédské společnosti AstraZeneca a v Rusku tyto poznatky následně použili na výrobu vakcíny Sputnik V.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci na žádost novináře, aby toto tvrzení bulvárního deníku komentoval, uvedl, že “noviny The Sun jsou velmi dobře známé jako hluboko nevědecké noviny. Inu, asi takto se k tomuto článku stavíme “.

Technologie použitá při vývoji vakcíny Sputnik V je velmi podobná technologii použité ve vektorové vakcíně Vaxzevria od firmy AstraZeneca. Liší se v tom, že Sputnik V byl vyvinut za použití dvou lidských adenovírusových vektorů, zatímco vakcína Vaxzevria využívá šimpanzů adenovírusový vektor, uvádí na svém webu slovenský Národní portál zdraví.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru