Budoucí ministryně obrany: Sovětské techniky bychom se měli zbavit

Ministr Metnar podepsal v prosinci 2019 smlouvu na nákup vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper, které mají výhledově nahradit ve výzbroji ruskou techniku. Jaké by podle vás mělo být konkrétní využití těchto strojů a měl by se minimálně u bitevních strojů zvažovat dokup dalších kusů?
Pořízení těchto vrtulníků vnímám jako první krok k odstranění závislosti na zastaralé ruské technice, respektive dodávkách například náhradních dílů. Co se týče využití, vrtulníky budou používány k přepravě osob i materiálu i k podpoře pozemních sil, podobně jako jsou využívány i jiné vrtulníky, které má armáda k dispozici, například W-3A Sokol či větší Mi-171Š. Bitevní vrtulníky jsou určeny k bojové podpoře ze vzduchu, zajištění ochrany transportních vrtulníků či výsadků apod.

Pouhé čtyři bitevní stroje AH-1Z totiž samy nestačí nejen na potenciální účast v misích, ale zřejmě nebudou plně postačovat ani na výcvik. Transportní vrtulníky Venom potom zdaleka nedosahují výkonů ruských vrtulníků Mi-17, která armáda také využívá…
Co se počtů týče, souhlasím, že jsou, zvláště u bitevních vrtulníků, nedostatečné a nemohou nahradit stávající počty Mi-24/35. Takže ano, mělo by jich být více, jen jsem doposud neviděla žádný harmonogram, ani časový, ani finanční a vše se bude odvíjet od rozpočtu.

Více info na idnes.cz

Přejít nahoru