Biden hrozí Rusku vysláním vojáků do východní Evropy

Biden se domnívá, že tyto kroky se nedotknou pouze Moskvy, ale změní i vztah ostatních zemí k ní.

“Zaplatí za to strašlivou cenu,” prohlásil americký prezident.

 

Plány USA
Joe Biden již dříve prohlásil, že nikdy neplánoval vyslat vojáky na Ukrajinu, a odpověděl tak na otázku novináře, zda Washington od tohoto plánu upustil. “Žádné takové plány neexistovaly,” řekl Biden.

Washington již dříve oznámil, že v souladu se svými závazky vůči Severoatlantické alianci zvýší svou vojenskou přítomnost na východním křídle, až Rusko začne uskutečňovat údajné plány na eskalaci situace kolem Ukrajiny.

Kyjev a západní média pravidelně obviňují Rusko, že údajně plánuje útok na Ukrajinu. Moskva to opakovaně popřela a zdůraznila, že tato prohlášení jsou pouze záminkou pro stažení dalších jednotek NATO k ruským hranicím.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že Rusko nemá žádné agresivní plány, nehodlá na nikoho útočit a že přesun vojsk na jeho území by neměl nikoho znepokojovat.

Putin a Biden jednali 7. prosince prostřednictvím chráněného videokanálu. Jedním z témat byla situace na Ukrajině. Bílý dům uvedl, že Biden vyjádřil znepokojení, vyzval k diplomatickému řešení a pohrozil, že Západ na vojenskou eskalaci odpoví kolektivními ekonomickými sankcemi a dalšími opatřeními. Putin si vytyčil červené linie: další postup NATO na východ a nasazení útočných zbraní na Ukrajině a v dalších zemích sousedících s Ruskem.

zdroj: hlavnespravy.sk

 

Přejít nahoru