Bill Gates prozradil, jaká budoucnost čeká lidstvo. Zažijete něco, co jste dosud viděli jen ve sci-fi filmech

Svět se digitalizuje a bude se digitalizovat i nadále. Pandemie koronaviru způsobila, že mnoho lidí zůstalo pracovat z domova a už nechodí na schůzky živě, ale připojují se pouze z pohodlí svého obývacího pokoje. Nemluvě o dětech, které již několik měsíců navštěvují školu “online”.

I zakladatel Microsoftu Bill Gates tvrdí, že pandemie urychlila digitalizaci o deset let. A jak dále píše ve svém blogovém příspěvku hodnotícím rok 2021, svět se nyní ještě rychleji přesunul do online světa, zejména kancelářské práce. Podle miliardáře je to však jen začátek.

Ve svém článku píše, že lidé, kteří tráví pracovní dny v home office, jsou ochuzeni o sociální interakci s kolegy, a protože se navzájem nevidí, nedokážou poznat, kdy má kolega čas si jen tak popovídat a kdy je zaneprázdněn. To by podle Gatese měla vyřešit virtuální realita, protože miliardář se domnívá, že mnoho lidí by mohlo zůstat pracovat z domova i po skončení pandemie.

Odpolední káva s kolegy ve virtuální realitě
Předpovídá, že v příštích dvou až třech letech se online schůzky přesunou z 2D do něčeho, čemu říká metaverse. Půjde o 3D online prostor, kde bude mít každá osoba svého avatara. V tomto světě se pak můžete setkávat se svými kolegy a hovořit s nimi tváří v tvář, jako byste spolu seděli v jedné kanceláři.

“Myšlenka je taková, že se nakonec budete pomocí svého avatara setkávat s lidmi ve virtuálním prostoru, který napodobuje pocit, jako byste s nimi byli v reálné místnosti. K tomu budete potřebovat brýle pro virtuální realitu a rukavice snímající pohyb, které přesně zachytí váš výraz, řeč těla a kvalitu vašeho hlasu,” popisuje budoucnost Gates. Informuje portál Startitup.

Dodává však, že většina lidí nevlastní zařízení pro virtuální realitu, což značně brání širokému rozšíření těchto technologií.

 

Přejít nahoru