Ruskem otřásá mučení vězňů. Drastické záběry odtajnil programátor, který byl jedním z týraných

„Jedná se o bezprecedentní únik, který v celé zemi rozpoutá zemětřesení. Celkově máme přes 40 gigabytů souborů, které ukazují rozsáhlé mučení,“ řekl v rozhovoru pro nezávislý server The Moscow Times zakladatel organizace na obranu práv vězňů Gulagu.net (v překladu Ne gulagu) Vladimir Osečkin, který v roce 2015 uprchl z Ruska a nyní žije v exilu ve Francii.

Lidskoprávní aktivista, který na týrání ruských vězňů upozorňuje dlouhodobě, má podle svých slov k dispozici více než tisícovku videí potvrzujících systematické mučení v ruských věznicích. Na záběrech je vidět, jak dozorci vězně bijí, znásilňují a snaží se je nejrůznějšími drastickými postupy přimět k tomu, aby se přiznali ke spáchání zločinů nebo přistoupili na spolupráci s dozorci.

Organizace Gulagu.net, která vznikla v roce 2011 a jejíž web ruské úřady letos zablokovaly, se k videím dostala přes skrytého informátora. Podle Osečkina je „dodavatelem“ drastických záběrů bývalý vězeň, který strávil pět let v zařízení v Saratovské oblasti.

Z vězení ho propustili letos v únoru a hned následující měsíc začal do Gulagu.net zasílat inkriminovaná videa. Záznamy, které byly pořízeny mezi lety 2018 až 2020, zachycují mučení vězňů nejen v Saratovské, ale také v Irkutské a Vladimirské oblasti Ruska.

Více info na irozhlas.cz

Přejít nahoru