Nenaleťte na nejčastější triky prodejců tepelných čerpadel

Bohužel, i na trhu s tepelnými čerpadly se setkáte s podvody. S ohledem na pořizovací cenu tepelného čerpadla je pak vhodné věnovat pozornost nejen výběru samotného zdroje tepla, ale také prodejce, se kterým budete záměr pořízení konzultovat.

Na co si dát při výběru pozor?
Pokud budete koupi tepelného čerpadla konzultovat s nepoctivým prodejcem, riskujete, že se setkáte s těmito nekalými praktikami:

–          Poskytování nepravdivých údajů o výkonu tepelného čerpadla.

–          Poskytování nepravdivých údajů o hlučnosti provozu či životnosti tepelného čerpadla.

–          Doporučení nevhodného typu tepelného čerpadla.

–          Komunikace neúplných nákladů na pořízení a instalaci tepelného čerpadla, kdy vás čekají nepříjemnosti v podobě dodatečných plateb např. za spojovací materiál, izolace apod. Nenaleťte na triky prodejců tepelných čerpadel : Abeceda tepelných čerpadel (abeceda-cerpadel.cz)

Jak se bránit?
Nekalé praktiky prodejců tepelných čerpadel nejsou lokálním jevem, dochází k nim globálně. Za účelem ochrany spotřebitele vznikla v Evropě tzv. evropská značka kvality Q, kterou získají tepelná čerpadla:

–          Jejichž výkon a hlučnost provozu byly ověřeny nezávislým zkušebním úřadem a zároveň splňují minimální požadavky pro daný typ tepelného čerpadla.

–          U nichž je garantována dostupnost náhradních dílů po dobu dalších 10 let.

–          Jejichž výrobce či dovozce mají vybudovanou dostatečně kvalitní servisní síť s reakční dobou 24 hodin.

–          U kterých existuje shoda všech hlavních komponentů s mezinárodními a vnitrostátními předpisy či nařízeními.

Riziko toho, že koupíte tepelné čerpadlo, které nebude schopno vám levně a spolehlivě dostatek tepla, eliminujete z velké části tak, že svůj výběr omezíte na produkty, jež získali výše uvedené hodnocení kvality.

Ovšem, protože neexistuje univerzálně vhodný typ tepelného čerpadla a ani „certifikované“ čerpadlo nemusí být schopno uspokojit vaše požadavky, je vhodné záměr koupě tepelného čerpadla konzultovat s prodejcem, který:

–          Má dostatečně širokou nabídku typů tepelných čerpadel a je tak schopen poskytnout opravdu objektivní doporučení.

–          Je schopen zajistit i kvalitní instalaci, která se výrazně podílí na dosažení úsporného provozu tepelného čerpadla

–          Zajišťuje i záruční a pozáruční servis dodaného tepelného čerpadla

 

 

 

Přejít nahoru