Aljašští lední medvědi prchají do Ruska – “vědí něco, co my ne?”, ptají se Američané

Vědci se nyní snaží najít věrohodné vysvětlení masové emigrace amerických ledních medvědů do Ruska, která se mezitím stala terčem sarkastických komentářů internetové diskuze. Spekuluje se také o tom, zda to není tím, že tito medvědi “vědí něco, co my (lidé) nevíme…”. Objevily se i skeptické úvahy, že “pokud bude Amerika pokračovat ve své současné politice, pravděpodobně se k nim (medvědům) brzy připojíme…”.

Odchod ledních medvědů z Aljašky kupodivu vyvrací poplašné zprávy ekologických alarmistů, kteří straší lidi globálním oteplováním. Medvědi neutíkají z Beaufortova moře u pobřeží Aljašky proto, že je pro ně příliš teplé, ale spíše proto, že led zde byl v letních měsících silnější, než je průměr, což medvědům ztěžuje lov. Naopak v Čukotském moři lední medvědi v letních měsících těžili z ústupu ledové pokrývky, která jim poskytovala hojnost potravních zdrojů. Vědci upozorňují, že migrace ledních medvědů do oblastí, kde jsou pro jejich způsob života právě lepší podmínky, je přirozenou součástí jejich biologického chování.

Navíc dezinformační článek v britském deníku The Telegraph, který vyšel 1. ledna pod titulkem “Lední medvědi jsou kvůli změně klimatu nuceni migrovat z Ameriky do Ruska”, používá nepravdivé argumenty na podporu svých tvrzení a poukazuje na nadprůměrné letní teploty zaznamenané na ostrově Kodiak, který leží na opačném – jižním – pobřeží Aljašky. Na ostrově Kodiak navíc žije medvěd hnědý, který na rozdíl od medvěda ledního není náchylný k migraci, protože má své vlastní území, které brání před ostatními šelmami.

Faktem je, že zatímco na severu Aljašky ledních medvědů ubývá, na ruském Wrangelově ostrově se jejich počet zvýšil z 589 v roce 2017 na současných 747. Na pobřeží ruské Čukotky žije celkem přibližně 3 000 ledních medvědů. Podle ředitelky aljašského vědeckého centra Dr. Karyny Rodeové se zdá, že lední medvědi mají v Rusku lepší podmínky, což jim umožňuje dosáhnout vyšší úrovně reprodukce než v Beaufortově moři u Aljašky.

Podle jejího názoru nejsou argumenty ekologů o změně klimatu v této souvislosti správné. Poukazují na pokles počtu ledních medvědů v Beaufortově moři, ale neberou v úvahu rychlý nárůst počtu ledních medvědů v Čukotském moři a na Wrangelově ostrově v Rusku.

Zdá se, že ekologičtí aktivisté fatálně podceňují flexibilitu a přizpůsobivost ledních medvědů. Situace s migrací amerických ledních medvědů do Ruska skutečně není ojedinělá. K podobnému jevu dochází i na druhé straně Severního ledového oceánu, kde vědci zaznamenali, že medvědi ze souostroví Špicberky (Svalbard), které formálně spadá pod správu Norska, rádi migrují i na ruské souostroví Františka Josefa, kde samice ledních medvědů přivádějí na svět své potomky.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru