Čína rozšiřuje ruská tvrzení o tajném americkém výzkumu biologických zbraní na Ukrajině

Americké ministerstvo zahraničí trvá na tom, že tajné biologické laboratoře jsou zaměřeny výhradně na “zabezpečení sovětských biologických zbraní z dob studené války”, ačkoli to nezabránilo šíření obvinění o nekalejších záměrech.

Tyto obavy byly posíleny poté, co náměstkyně ministra zahraničí Victoria Nulandová vyjádřila obavy, že laboratoře padnou do rukou Vladimira Putina. Píše portál Summit.

“Nyní se skutečně docela obáváme, že ruské jednotky, ruské síly, mohou usilovat o získání kontroly nad [těmito laboratořemi], takže spolupracujeme s Ukrajinci na tom, jak mohou zabránit tomu, aby se jakýkoli z těchto výzkumných materiálů dostal do rukou ruských sil, pokud by se přiblížily,” řekla Nulandová.

To přimělo novináře Glenna Greenwalda poznamenat, že Nulandová “zničila… jakoukoli naději, že by tato ‘zařízení’ mohla být vykreslena jako neškodná nebo banální”.

Nyní Peking zvýšil laťku tím, že posílil ruské tvrzení, že laboratoře jsou součástí tajného programu výzkumu biologických zbraní.

Taková tvrzení se šíří v souvislosti s přípravou klíčového setkání mezi Jang Ťie-čchi, nejvyšším představitelem čínské zahraniční politiky, a Jakem Sullivanem, poradcem USA pro národní bezpečnost, poté, co bylo oznámeno, že Rusko požádalo Čínu o vojenské vybavení.

“Oficiální státní tisková agentura Xinhua v neděli zveřejnila “satelitní vyšetřování”, v němž byly zveřejněny satelitní snímky údajných amerických laboratoří, které Rusko identifikovalo.

Přejít nahoru