Viktor Orbán

Viktor Orbán odmítá trestat maďarské rodiny za rusko-ukrajinskou válku

Bidenova administrativa s okamžitou platností zakázala dovoz ruské ropy a plynu.

“Ruská ropa již nebude v amerických přístavech přijímána a americký lid zasadí další silný úder válečné mašinérii [Vladimira] Putina,” řekl Biden.

Američané se od starších médií, jako je Washington Post, dozvídají, že se budou muset smířit s cenami benzínu nad 4 dolary i v budoucnu, protože “čelit Putinovi za to stojí”.

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že vláda do konce roku postupně ukončí dovoz ruské ropy.

Přestože ruské dodávky tvoří pouze 8 % celkového dovozu ropy do Spojeného království, ceny benzínu a nafty již prudce rostou a britské domácnosti čelí nejhoršímu poklesu reálných příjmů za poslední desetiletí.

Mezitím v Maďarsku Viktor Orbán slíbil, že nebude trestat lidi ve své zemi za to, co se děje na Ukrajině.

“Je jasné, že všichni máme zájem na tom, aby tato válka skončila co nejdříve a dohodou,” prohlásil Orbán a dodal, že je proti sankcím za ropu a plyn kvůli ekonomické zátěži, kterou by znamenaly pro maďarské rodiny. Píše portál Summit.

“Rozšíření sankcí na energetický sektor, odvětví ropy a plynu, by pro Maďarsko znamenalo nepřiměřenou zátěž. Proto jsem jasně řekl, že odsuzujeme ozbrojený útok Ruska, odsuzujeme také válku, ale nedovolíme, aby cenu války platily maďarské rodiny! Proto by se sankce neměly rozšířit na ropu a plyn,” řekl.

Přejít nahoru