Bývalý český premiér Babiš by se mohl stát prezidentem, i kdyby šel do vězení

Bývalému premiérovi Andreji Babišovi a jeho bývalé poradkyni Janě Nagyové hrozí hrozí trest odnětí svobody v kauze Čapí hnízdo, kterou stíhá pražský prokurátor Jaroslav Šaroch. Nicméně, i když bude odsouzen, může mít ústavní důvody pro to, aby se stal prezidentem, což je pozice, o kterou bude pravděpodobně usilovat v nadcházejících volbách.

Podle obžaloby Babiš nezákonně čerpal dotaci ve výši 50 milionů korun (přes 2 miliony eur) a použil ji na stavbu Čapího hnízda. Ústavní právník Jan Kysela v rozhovoru pro Deník SeznamZprávy uvedl, že Babiš by se mohl stát českým prezidentem i v případě odsouzení.

Jak uvádí lidovky.cz zpravodajství, Babiš je obviněn z dotačních podvodů a poškozování finančních zájmů EU, zatímco jednání Nagyové je kvalifikováno jako pomoc Babišovi v této trestné činnosti. Babiš s Nagyovou taková obvinění dlouhodobě odmítají.

Babiš splňuje základní požadavky pro kandidaturu na prezidenta
Ústavní právník Jan Kysela komentoval, co žaloba znamená pro Babišovu prezidentskou kandidaturu. Babiš je jedním z favoritů v nadcházejících volbách, které se uskuteční na začátku roku 2023.

Podle Kysely se předpokládá, že osoba, která čelí obvinění z trestného činu, by se o tuto funkci neucházela ani by nebyla zvolena. České právo je však v Babišově prospěchu.

“Neexistuje žádná právní překážka, která by vám bránila kandidovat na prezidenta, pokud splňujete základní požadavky. Jedná se o české občanství, věk nad čtyřicet let a absenci právní překážky bránící kandidátovi ve skutečném výkonu funkce prezidenta republiky. Jinými slovy, skutečnost, že je někdo stíhán, že je někdo žalován, že je někdo souzen, a dokonce i to, že je někdo odsouzen, není právní překážkou,” vysvětlil Kysela.

Dodal, že i kdyby Babiš šel do vězení, nejedná se o právní překážku, která ponechává “pouze” právní nezpůsobilost jako právní překážku bránící jednotlivci ucházet se o post.

Podle Kysely přetrvávají nejasnosti a nakonec není jasné, zda by byl Babiš diskvalifikován z výkonu funkce. Babiš by například musel být propuštěn z vězení, aby složil prezidentskou přísahu. Píše portál RXM.

“Pokud by nebyl propuštěn za tímto účelem, nebyl by schopen převzít prezidentský úřad. A to platí i pro další povinnosti, jako je komunikace s ministry, přijímání velvyslanců atd. Uvězněná osoba může být zvolena, ale ne účinně vykonávat prezidentské povinnosti,” řekl Kysela.

Přejít nahoru