Ruský voják se snažil zachránit život matky s dcerou. Jeho jednotka na něj zahájila palbu!

Dva ruští vojáci, kteří 24. února bojovali v Charkově, se v rozporu s rozkazem zabíjet rozhodli bránit. Jeden z vojáků padl do ukrajinského zajetí a na kameru vyprávěl, co se tehdy v druhém největším městě Ukrajiny stalo. On a jeho jednotka měli za úkol střílet civilisty, což on a jeho spolubojovník, který měl údajně hodnost poručíka, odmítli. Zatímco probíhala přestřelka mezi ruskými vojáky a ukrajinskou armádou, dvojice se rozhodla zachránit civilisty.

“Poručík pro ně běžel, začal jim pomáhat z auta a křičel, pojďte sem, pojďte sem.” popsal voják a dodal, že se snažili zachránit matku s dcerou. “Během dvaceti minut si všimli, že já a poručík zachraňujeme civilisty, a dostali rozkaz zastřelit mě, poručíka i civilisty. Poručíka zabili a pak začali střílet na matku. Zemřela s ním,” řekl a běžel se schovat s dívkou, které mohlo být kolem dvaceti let. Dodal také, že se snažil, aby nedostal ránu do nohy. “Nebýt té garáže, zabili by mě stejně jako mou matku a poručíka. Seděly jsme s dcerou za tou garáží. Schovávali jsme se, dokud střelba neustala, a ta dcera nám navrhla, abychom odešli a zavolali pomoc,” dodal.

Dívce se údajně podařilo vzít matce klíče a vojákovi se podařilo doplazit k autu. Zraněný muž pomohl dívce do auta a společně odjeli. Podle britského deníku Daily Mail ztratil voják během cesty vědomí. Dívka ho odvezla do nemocnice.

Další ruský voják, který vypovídal před ukrajinskou bezpečnostní službou, jež zveřejnila jeho video na Facebooku, uvedl, že mu hrozí sedm let za mřížemi za dezerci. “Mnozí utíkají, nechtějí jít do války. K čemu to je? Tuto válku nikdo nepotřebuje. Nikdo o to nestojí. Jsou proti. Utíkají pryč. Jde o to, že za dezerci slibují sedm let za mřížemi, takže lidé zůstávají. Nikdo nechce jít za mříže. Asi před měsícem nás shromáždili, dali nám dokumenty a řekli, abychom řekli, že jsme ochotni se zúčastnit speciální operace,” řekl voják a dodal, že i když se někdo nechtěl přihlásit, musel.

zdroj: stcity.sk

Přejít nahoru