Nezisková organizace kritizuje pilulky pro znásilněné ukrajinské ženy! “Mají snad oplodnit děti válečných zločinců?!” vybírá poplatky od veřejnosti

Vít Samek se od svého přítele, který bojuje proti ruským okupantům na Ukrajině, dozvěděl, že tamní ženy potřebují pomoc. Po zprávách o zvěrstvech páchaných v Buche byly například znásilňovány bezbranné ženy.

A nyní potřebují léky, které fungují jako “nouzová antikoncepce”. Mohou být podány i 5 dní po znásilnění. “Osvobozujeme stále více vesnic. To trvá již delší dobu. Je to hrozné, ale v Buche už to nepomůže. Ale ostatním ano,” píše Samek na Facebooku.

Samek je v kontaktu s ukrajinským velvyslanectvím a gynekologem v Kyjevě. Lidé jim za 24 hodin poslali více než 1,3 milionu korun (52 tisíc eur)! Obrátily se na ně také společnosti, které chtějí pomoci. “Dostali jsme úžasnou slevu a slíbili nám v podstatě neomezené množství Ellaone. Vypadá to, že budeme kupovat i další vybavení související s tímto peklem na zemi,” napsal záchranář.

Později oznámil, že už sehnali potřebné pilulky. “Lékařská skupina EUC rozbila prasátko a zaplatila polovinu ceny, takže naše nákupy v jejich lékárně se pohybovaly někde kolem dvou set korun za tabletu,” řekl spokojeně zdravotník.

Pomáhá to, ale oni to stále kritizují.
Samkova zpráva o pomoci se dostala ke stovkám lidí, někteří okamžitě začali posílat peníze, jiní se snažili pomoci s dodávkou tablet, vyjednávali o slevách nebo prostě nabízeli jakoukoli pomoc. “Dobře, máme desítky tisíc na nákup. Potřebujeme lék ELLAONE 30 mg a potřebujeme ho hodně. Může to někdo zařídit za cenu nižší než 460 Kč?” Samek píše dále.

Jenže nikdo by nečekal, že bude za svou pomoc kritizován. Přesně to však udělala nezisková organizace Hnutí Pro život ČR, která pomáhá nečekaně těhotným ženám. “Takhle vypadá funkční pomoc? “Pill po” pro znásilněné Ukrajinky? Jsme opravdu zvědaví, jak to zabrání dalším znásilněním. Skutečným lékem pro každou ženu, která zažila znásilnění, není nějaká pilulka, ale kvalitní psychologická pomoc,” napsaly ve svém statusu.

Později příspěvek smazali, zřejmě kvůli obrovské vlně nesouhlasu a kritiky, která se na ně snesla. Dodávají, že je také třeba prevence, která by pomohla znásilnění. “Proč Češi raději nepřispějí na nákup megafonů, pepřových sprejů nebo elektrických paralyzérů,” ptají se. Zřejmě si myslí, že by jim pomohl sprej proti Rusům na Ukrajině vyzbrojeným samopaly. To není dobré ani jako vtip!

“Fanatici kultu”
V komentářích napsali, že by bylo nejlepší, kdyby se ženám rozdávaly “devítky nebo palcáty”. Zřejmě se tím myslí pistole a samopaly. “Hnutí pro život” pod příspěvkem o dodávkách Postinoru pro znásilněné ženy na Ukrajině. Až vaše ideologie dožene realitu,” kritizuje hnutí na Facebooku Stanislav Hrubý.

A není jediný, kdo s prohlášeními neziskové společnosti nesouhlasí. Připojil se i Jiří Dolejš, člen KSČM: “Fanatici ze sekty “Hnutí pro život” radí znásilněným ukrajinským ženám, aby rozhodně nepoužívaly postkoitální antikoncepci, ale příště se na ty bestiální násilníky vrhly. Ale může být někdo opravdu tak oklamaný?”

Sám Samek se k těmto poznámkám vyjádřil v komentářích ke smazanému příspěvku. “Napsal bych vám: “Propásl jste dobrou příležitost mlčet.” Ale to bych nebyl já. Takže: Vrhni se na zem,” řekl jim. “Nic nechutnějšího dnes na internetu nenajdete. Extremisté z HPJ by nejraději donutili znásilněné ženy (nechci si vůbec představovat, jakou válečnou hrůzu zažily), aby rodily děti válečných zločinců,” uvedla novinářka Apolena Rychlíková.

Občas se objevují i ostřejší odkazy. “Naprosté šílenství a zlo. Chcípněte, vy bigotní prasata,” napsal na sociální síti Jaroslav Cerman. K tomu všemu se vyjádřil i moderátor Martin Veselovský: “Hnutí pro život ČR se buď zbláznilo, nebo žije od 24. února na jiném kontinentu. To myslíte vážně, že na Ukrajinu pošlete pepřové spreje a foukačky? A všimli jste si, že ruská armáda je plná chlapů, kteří za sebou nechávají stovky a stovky mrtvých civilistů?”

zdroj

Přejít nahoru