Video sdílené ruskými sociálními médii zachycuje více než 250 ukrajinských vojáků kapitulujících u Mariupolu – ale US Navy Seal odmítl video jako falešnou propagandu

Navy Seal @ChuckPfarrer uvedl na Twitteru: “Ruské zdroje tvrdí, že 267 ukrajinských mariňáků se vzdalo v Mariupolu a mají video.

“Ale uniformy jsou příliš čisté. Nikdo není zraněn. Nikdo nepotřebuje oholení a trička jsou špatná.”

Na doprovodném snímku pan Pfarrer video dále rozebral.

Zdůraznil, že ukrajinští mariňáci nosí zelený baret, stejně jako černobílé pruhované tričko – dvě položky, které uvádí, jsou “váženými znaky námořní pěchoty”.

Dodal: “Pravděpodobně každý z těchto mariňáků by vlastnil jeden (nebo oba) z těchto uniformních předmětů a hrdě by je nosil do boje.”

Nicméně, ani jeden z takzvaných mariňáků ve videu nemá tyto položky.

Navy Seal dále dodal: “S výjimkou dvou vězňů v první řadě, kteří měli na sobě malé kousky pásky, ani jeden z ‘vězňů’ neměl na sobě modrožlutou rozpoznávací pásku, kterou normálně nosí ukrajinští bojovníci.

“Je VYSOCE nepravděpodobné, že by čerstvě chycený vězeň byl zbaven přesných znaků, které by ho odlišovaly jako nepřítele.”

Dalším výmluvným detailem, který by mohl být snadno přehlédnut letmým pohledem, jsou pouzdra na munici na oblečení vojáka.

Sáčky jsou zjevně plné, což naznačuje, že “vězni” nebyli prohledáni ani zbaveni žádného vojenského vybavení. Píše portál Express.co.uk

Přejít nahoru