Video Ukrajinců popravujících ruské válečné zajatce potvrdily New York Times autenticky (VIDEO 21 plus)

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu koluje řada znepokojivých videí, na nichž jsou ruští váleční zajatci mučeni nebo popravováni ukrajinskými vojáky, přičemž poslední z nich potvrdil New York Times jako skutečné.

Na videu zveřejněném v pondělí na Telegramu je vidět, jak ukrajinští vojáci střílí ruské vojáky na vesnické silnici u Kyjeva. Deník The Times ověřil, že video je autentické, ale odmítl ho zveřejnit kvůli jeho grafické povaze. Na záběrech je vidět, jak ukrajinský voják třikrát střílí na ruského vojáka, zatímco leží na zemi v agónii, zatímco další ukrajinský voják říká: “Je stále naživu. Natočte tyto záškodníky. Podívejte, je stále naživu. Lapá po dechu.”

Video ukazuje nejméně tři další vojáky v blízkosti původní oběti – dva z nich jsou mrtví a druhý blízko smrti, který vypadá, že lapá po dechu. Video neukazuje, zda Ukrajinci zastřelili jediného ruského vojáka, který zůstal naživu. Jeden z mrtvých ruských vojáků má zranění hlavy a ruce svázané za zády, což zvyšuje možnost, že byli nejprve zajati a poté popraveni. Všichni Rusové mají bílé pásky na rukávech, které označují jejich označení jako patřící ruské straně.

VAROVÁNÍ: Extrémně grafický obsah

V blízkosti ruských vojáků je bojové vozidlo pěchoty BMD-2, které používají ruské výsadkové jednotky.

Ukrajinští vojáci nosí ve videu modré pásky na rukávech a křičí: “Sláva Ukrajině.” Ačkoli jejich jednotka je nejasná, ukrajinská tisková agentura tvrdí, že přepadení bylo provedeno “gruzínskou legií”, skupinou gruzínských dobrovolníků, kteří bojovali s Ukrajinci od roku 2014, podle Times.

K popravám došlo poté, co Rusové ustoupili z předměstí Kyjeva, přičemž Times uvedly, že až 300 civilistů bylo zabito Rusy v Buča a dalších osadách.

Ruští váleční zajatci mučeni

Další videa zneužívání ruských válečných zajatců se rozšířila na Telegramu. Na jednom z nejpozoruhodnějších videí jsou tři ruští vojáci vyloženi z náklaďáku, údajně mimo Charkov, a systematicky střeleni do nohou.

Organizace Human Rights Watch požaduje, aby Ukrajina provedla důkladné vyšetření incidentu.

V tiskové zprávě zveřejněné ve čtvrtek se nevládní organizace se sídlem v New Yorku zmínila o záběrech, které byly zveřejněny online 27. března a které ukazují, že “ukrajinské síly zneužívají zajaté ruské bojovníky nebo bojovníky, kteří mají status válečného zajatce, včetně střelby tří z nich do nohy.

VAROVÁNÍ: Extrémně grafické záběry.

Zdá se, že další ruští vojáci leží před náklaďákem zranění před střelbou. Není jasné, zda byli zastřeleni podobným způsobem.

“Zdá se, že k incidentu došlo ve vesnici poblíž města Charkov, kterou ukrajinští představitelé oznámili znovu o dva dny dříve,” dodala organizace.

“Všechny informace ve videích, které naznačují zneužívání, a možná ještě horší, válečných zajatců, musí být předmětem účinného vyšetřování,” řekl Aisling Reidy, hlavní právní poradce Human Rights Watch. “Mělo by být možné ověřit, zda došlo ke zneužití, a odtud pohnat odpovědné osoby k odpovědnosti.”

V neděli večer Oleksij Arestovič, prezidentský poradce Volodymyra Zelenského, potvrdil, že případ může být vyšetřován jako válečný zločin.

Dánský dobrovolný odstřelovač říká, že ruští vojáci jsou popravováni

Podle dánského dobrovolníka ukrajinské armády jsou Rusové popravováni. Vycvičený odstřelovač hovořil s dánskou státní televizí TV2 a řekl, že zatímco on sám zabíjel Rusy, oni byli pouze v boji, zatímco jeho ukrajinští kolegové popravovali vojáky, kteří již byli zajati. Reportéři sítě odkazovali na svůj zdroj jako na “Jonese”, ale odmítli zveřejnit jméno dánského dobrovolníka. Potvrdili, že je na Ukrajině a bojuje s armádou země. Dánská zpráva uvádí:

“Existuje mnoho náznaků, že válečné zločiny jsou páchány na obou stranách války na Ukrajině.

Předpokládá se, že tisíce ruských vojáků přišly o život během invaze na Ukrajinu.

Mnoho lidí bylo zabito v bojích, ale podle dánského vojáka na Ukrajině Ukrajinci také zabíjejí zajaté Rusy, i když je to proti válečnému právu.”

V rozhovoru pro TV2 dánský dobrovolník řekl: “Slyšel jsem o jedné úspěšné výměně vězňů a to je vše. Lidé jsou zabíjeni.”

zdroj

Přejít nahoru