Od dneska, 1.dubna, povoláváme brance i záložky, vzkázal Petr Fiala

Jak se český premiér Petr Fiala na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, ke kterému došlo včera v Kyjevě pro ceskezpravy.eu vyjádřil, vojnou postižena Ukrajina není ve svém zápase sama a od 1.dubna jí na pomoc povolává české brance a zálohy. A to povinně.
“Aktivní záloha je plnohodnotnou součástí ozbrojených sil České republiky. Armáda ČR představuje základ ozbrojených sil. Pro plně profesionální Armádu ČR je aktivní záloha nezbytná a představuje pojítko mezi vojenským a civilním světem. Také proto okamžitě nařizuji povolání každého vojína, brance a zálohy do aktivní pomoci a to od věku 18 let a výš,” řekl Fiala. Podle něho nastoupit musí každý a to bez výjimky.
Foto: praporčík Michal Hubálek, AČR
Jak dodal, jde o muže ve věku od 18 do 60 let. Ti následně projdou povinnou lékařskou prohlídkou ve vojenské nemocnici nebo centru zdravotních služeb (takzvanou posádkovou ošetřovnou) a budou náležitě vystřojeni a posláni do války na Ukrajinu.
“Není na mém rozhodnutí, jestli je všechny nasadíme přímo ve válce, nebo na hranicích. Jednám o tom s velitelem pozemních sil ČR generálmajor​em​ Ing. Ladisla​​v​em​ Jung​em. Přeci jen, je 1.apríla, tak je to komplikováno,” dodal Fiala.
foto: čtk
Přejít nahoru