Eurokomisařka Johanssonová na fóru OSN o migraci: „Evropa potřebuje migraci, jsme stárnoucí společností s ubývající pracovní silou“

Asi nemá cenu další komentář. O tom, co se dělo na půdě OSN se dozvíte níže. EU zastupovala nechvalně známá švédská eurokomisařka Ylva Johanssová.

Migrace je skutečností života – ve skutečnosti je stará jako lidský život sám .

Tisíce migrantů stále umírají každý rok při hledání toho, co všichni hledáme – příležitosti, důstojnosti a lepšího života. Musíme udělat více, abychom zabránili ztrátám na životech – je to humanitární imperativ a morální a právní povinnost.

Musíme rozšířit a diverzifikovat cesty migrace založené na právech, abychom dosáhli cílů udržitelného rozvoje a vyřešili nedostatek na trhu práce.

A musíme zajistit, aby návraty  byly prováděny bezpečně, důstojně a při plném respektování mezinárodního práva.

Globální pakt pro bezpečnou, řízenou a pravidelnou migraci, představuje vůli mezinárodního společenství uvést tyto hodnoty do praxe v duchu solidarity a partnerství.

Aby to bylo zdrojem blahobytu a ne synonymem nelidskosti.

Konfrontujte xenofobii a rasismus s jasným pochopením faktů.

A toho všeho musíme dosáhnout prostřednictvím posílené mezinárodní spolupráce mezi všemi státy a všemi zúčastněnými stranami na všech úrovních.

Pandemie COVID-19 bolestně ukázala, jak daleko jsme stále od řízení mezinárodní migrace založené na právech, citlivé na děti a genderově citlivé řízení pro všechny.

Migranti pracovali v první linii krize – riskovali vlastní životy, aby zachránili životy ostatních.

Jejich migrace je záchranou pro rodiny v zemích, které jsou často nejvíce vystaveny prudce rostoucím cenám potravin a energií, a které jsou nejméně schopné mobilizovat zdroje na obnovu.

Příliš často jsou však migrující pracovníci a jejich rodiny vyloučeni ze sdílení prosperity, kterou sami pomáhají vytvářet.

Během pandemie jsme byli svědky vyloučení migrantů z opatření na obnovu a zbavení přístupu k základním službám, ať už jde o zdravotní péči nebo sociální ochranu.

Migranti jsou součástí našich společností – musí být součástí obnovené společenské smlouvy, kterou jsem požadoval ve své zprávě o naší společné agendě, aby umožnila jednotlivcům, státům a dalším aktérům budovat důvěru, zvyšovat účast a posilovat sociální soudržnost.

zdroj

Přejít nahoru