Užíváte často ibuprofen nebo jiné léky proti bolesti? Zjevení, které šokuje, způsobí toto

Podle nové kanadské studie zveřejněné v časopise Science Translational Medicine mohou protizánětlivé léky, jako je Advil (obchodní název pro Ibuprofen) a Aspirin, zvyšovat riziko vzniku chronické bolesti. “Po mnoho desetiletí bylo standardní lékařskou praxí léčit bolest protizánětlivými léky. Zjistili jsme však, že toto krátkodobé řešení může vést k dlouhodobým problémům,” řekl Jeffrey Mogil, spoluautor výzkumu a profesor na katedře psychologie McGillovy univerzity v Montrealu.

Tento závěr podporují údaje od 128 lidí a několika myší. Nejprve výzkumníci identifikovali 98 osob, které se po dobu tří měsíců léčily protizánětlivými léky kvůli bolestem dolní části zad. Chtěli prozkoumat mechanismy bolesti a přesný vliv těchto léků, a proto vybrali dvě stejně velké skupiny – jednu tvořili lidé, u nichž bolest ustoupila, jak bylo v experimentu plánováno, a druhou lidé, u nichž bolest přetrvávala. Poté provedli analýzu genomu. Zjistili, že mezi lidmi, kteří se bolesti zbavili, a těmi, kteří se jí nedokázali zbavit, byl pozorovatelný rozdíl. Za vše byl zodpovědný typ bílých krvinek zvaných neutrofily. “Neutrofily dominují v počátečních fázích zánětu a připravují půdu pro opravu poškozené tkáně,” vysvětlil Mogil.

U pacientů, kteří se uzdravili, byla zjištěna mnohem extrémnější hladina těchto buněk během léčby. Velmi vysoká na začátku ve srovnání se skupinou, která se nezotavila, s prudším poklesem na konci tří měsíců. Vědci se rozhodli tuto myšlenku dále prozkoumat a do výzkumu zapojili třicet osob s temporomandibulární poruchou, bolestivým onemocněním postihujícím svaly kolem čelisti a uší. Výsledky potvrdily jejich zjištění a potvrdily, že neutrofily jsou důležité pro zotavení z bolesti.

Více info na topky.sk

Přejít nahoru