Holky s autíčky, kluci s panenkami. Španělsko mění reklamy na hračky

Vyplývá to z dohody, kterou španělská vláda podepsala s výrobci hraček. Růžová barva už nebude pro dívky, stejně jako modrá nebo fotbal už nebudou spojovány převážně s chlapci, španělská média uvádějí další příklady genderové vyváženosti vyplývající z dohody.

Nový kodex reklamy na dětské hračky začne platit 1. prosince pro nové výrobky a nahradí stávající pravidla z roku 2015. Změna se tak dotkne i části předvánoční nákupní sezóny. Pravidla se nevztahují pouze na televizi, ale také na časopisy.

Reklamy jsou zaměřeny zejména na výrobky pro děti do 15 let a zvláštní pozornost je věnována dětem do 7 let. Zároveň budou muset autoři reklam opatrně zacházet s realitou a fikcí, které budou muset být jasně odděleny, aby se dětem “nepletly”.

Již před loňskými Vánocemi zahájilo španělské ministerstvo pro ochranu spotřebitelů kampaň nazvanou “Stávka za hračky”. Jejím cílem bylo bojovat proti genderovým stereotypům v reklamách na hračky. Součástí kampaně bylo video, v němž děti vyzývaly, aby si v den stávky přestaly hrát s plastovými hračkami.

“Říkali nám, že nás stvořili proto, aby si s námi hráli buď jen kluci, nebo jen holky. Ale hračka, se kterou si může hrát jen polovina dětí, není šťastná,” říká ve videu jedna z hraček v kongresovém centru.

zdroj

Přejít nahoru