Teprve čtrnáctiletá dívka z Buchi otěhotněla po znásilnění! Kdyby šla na potrat, nikdy by nemohla mít děti

Hrůzné příběhy a problémy znásilněných žen popsala Rádiu Sloboda psycholožka Oleksandra Kvitková, která pracuje na lince psychologické pomoci zřízené ombudsmanem.

Se souhlasem dívčiných rodičů popsala hrůzný příběh čtrnáctileté dívky z Buchi, která otěhotněla po znásilnění vojáky. Lékaři dívčinu rodinu varovali, že pokud nyní podstoupí potrat, pravděpodobně už nikdy nebude moci mít děti. Oběť znásilnění proto plánuje donosit dítě.

Psycholožka uvedla, že nyní s dívkou pracuje, aby jí pomohla přijmout dítě, které je výsledkem znásilnění. Kvitková v současnosti pracuje s dívkami ve věku 14 až 18 let, které otěhotněly po znásilnění okupanty.

“Dívky ve věku 14, 15, 16 let jsou často oběťmi znásilnění. Po válce bude na Ukrajině mnoho těhotných dospívajících dívek,” řekl psycholog.

Dalším velkým problémem je, že některé ženy mají po útěku z okupovaných měst velký problém s ukončením nechtěného těhotenství. Mnoho uprchlíků míří do Polska, kde je prakticky nemožné podstoupit potrat. V zemi je sice právně možné podstoupit potrat, pokud žena otěhotní po znásilnění, v praxi je to však velmi obtížné.

Předsedkyně Centra pro občanské svobody Oleksandra Matviychuková uvedla, že podle polských zákonů musí být znásilnění, které vedlo k těhotenství, nahlášeno jako trestný čin, aby mohl být proveden potrat. Kromě toho prý tamní psychologové přesvědčují ženy, aby si dítě nechaly.

Dodala, že její kolegové v Polsku nyní povedou informační kampaň, aby oběti sexuálního násilí věděly, kam se obrátit. “Znásilnění je nejskrytějším zločinem, nevíme o všech, kteří potřebují pomoc,” řekla a dodala, že na každého člověka, který se odváží promluvit o prožité hrůze, připadá deset dalších, kteří o svém traumatu mluvit nechtějí.

zdroj: stcity.sk

Přejít nahoru