Záhadné případy hepatitidy u dětí způsobují globální obavy

Málo, ale velmi znepokojivých případů

Who zatím zjistila na celém světě jen asi 200 případů. Co je však skutečně znepokojující, je to, že tato hepatitida je velmi škodlivá a vyžaduje transplantaci jater pro své pacienty.

Děti jsou postiženy

Ti, kteří jsou nejvíce postiženi touto hepatitidou neznámého původu? Děti ve věku od jednoho měsíce do 16 let.

Spojené království je nejvíce postiženo

Největší počet případů byl nalezen ve Velké Británii, ale postižení lidé byli také zjištěni ve Španělsku, Izraeli, Spojených státech, Dánsku a Irsku, podle Světové zdravotnické organizace.

Nepravidelná hepatitida

WHO dosud hlásila pouze jednu oběť kvůli tomuto typu hepatitidy, ale varuje, že 10% případů vyžadovalo transplantaci jater. To není pravidelná hepatitida.

Nesouvisí s vakcínami

Světová zdravotnická organizace musela odmítnout zvěsti, že hepatitida nějak souvisela s vakcínami proti Covid-19. Jedním z argumentů proti této teorii je, že mladí lidé nebyli očkováni tolik jako dospělí.

Nový adenovirus?

Odborníci se snaží odpovědět, zda se jedná o nový typ adenoviru, který vytvořil novou verzi hepatitidy. Vědci a Světová zdravotnická organizace jsou stále zmateni.

F typ 41

Varianta adenoviru, známá jako F typ 41, byla nalezena u mnoha postižených. Lékaři jsou však zmateni, protože tento podtyp adenoviru způsobil takové závažné účinky dříve.

Nový nebo jen jiný?

Proto se mohl objevit nový podtyp adenoviru nebo možná silnější reakce na dříve existující adenovirus. Někteří teoretizovali, že by se to mohlo stát riskantním v důsledku doby, kdy byly děti a dospělí izolováni od patogenů během uzamčení.

BBC uvedla, že britská Národní agentura pro zdravotní bezpečnost má podezření, že adenovirus by mohl být spojen s malými dětmi postiženými nedostatkem kontaktu s běžnými viry během jejich vývoje v rámci uzamčení.

Přejít nahoru