Používání dezinfekčních prostředků v těhotenství vede k astmatu a ekzému u dětí

Nová studie publikovaná v časopise Occupational & Environmental Medicine zjistila, že používání dezinfekčních prostředků těhotnými ženami může být rizikovým faktorem pro vznik astmatu a ekzémů u jejich dětí.

Dezinfekční prostředky se často používají v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních a pandemie COVID-19 vedla k jejich zvýšenému používání, stejně jako v širší populaci, včetně běžné populace.

Expozice dezinfekčním prostředkům na pracovišti byla spojena s astmatem a dermatitidou u dříve exponovaných pracovníků, ale jen málo studií zkoumalo účinky používání dezinfekčních prostředků během těhotenství a následný rozvoj alergických onemocnění u dětí.

Autoři použili údaje od 78 915 párů matka-dítě, které se účastnily japonské studie Environment and Child Study, aby zjistili, zda expozice matek dezinfekčním prostředkům na pracovišti souvisí se zvýšeným rizikem diagnostikování alergického onemocnění u jejich dětí ve věku 3 let.

Děti matek, jejichž matky používaly dezinfekční prostředky jedenkrát až šestkrát týdně, měly významně vyšší pravděpodobnost výskytu astmatu nebo ekzému ve srovnání s dětmi matek, které dezinfekční prostředky nikdy nepoužívaly.

Byla zjištěna souvislost mezi prenatální expozicí dezinfekčním prostředkům a pravděpodobností vzniku alergických onemocnění u dětí. U dětí matek, které byly denně vystaveny působení dezinfekčních prostředků, bylo o 26 % častěji diagnostikováno astma a o 29 % častěji se u nich objevily ekzémy než u dětí matek, které dezinfekční prostředky nikdy nepoužívaly.

Mezi používáním dezinfekčních prostředků a potravinovými alergiemi nebyla zjištěna žádná významná souvislost.

Jedná se o observační studii, a proto nelze určit příčinu. Autoři také upozornili na některá omezení, včetně toho, že informace o používání dezinfekčních prostředků matkami byly podávány na základě vlastního hlášení a konkrétní dezinfekční prostředky nebyly identifikovány. Matky také uváděly diagnózy alergických onemocnění u svých dětí.

Autoři však uzavírají: “Naše výsledky naznačují, že expozice [dezinfekčním prostředkům] během těhotenství má vliv na alergii u potomků bez ohledu na to, zda se matka vrátí do práce, když je dítěti 1 rok, a naznačují vliv pouze během expozice během těhotenství.”

Výzkumníci dodávají: “Vzhledem k současnému zvýšenému používání dezinfekčních prostředků k prevenci nových koronavirových infekcí je pro veřejné zdraví velmi důležité zvážit, zda prenatální expozice dezinfekčním prostředkům nepředstavuje riziko pro vznik alergického onemocnění.”

Autoři navrhli několik mechanismů, které by mohly vysvětlit zvýšené riziko alergických onemocnění u kojenců po expozici jejich matek dezinfekčním prostředkům během těhotenství.

Mezi tyto mechanismy patří mikrobiom (dezinfekční prostředky ovlivňují mikrobiotu střev a kůže matky a následně i dítěte), imunitní systém (expozice určitým chemickým sloučeninám během těhotenství ovlivňuje imunitní reakci plodu), postnatální systém (děti vdechovaly nebo se dotýkaly molekul dezinfekčních prostředků na kůži matky) nebo zaujatost (matky, které často používají lékařské dezinfekční prostředky, si častěji uvědomují zdravotní problémy a mají lepší přístup ke zdravotní péči).

Studie: Prenatální expozice profesionálním dezinfekčním prostředkům a alergie v dětství. Deník: Financování pracovního a environmentálního lékařství.

zdroj

Přejít nahoru