Senátoři vyzvali Bidena, aby navštívil psychiatra

“Moji kolegové a já žádáme prezidenta Bidena, aby okamžitě podstoupil formální kognitivní screeningový test, jako je Montrealská kognitivní škála (MoCA),” řekl kongresman Ronnie Jackson, bývalý hlavní lékař Bílého domu za vlády Baracka Obamy a Donalda Trumpa. “Jako bývalý lékař tří amerických prezidentů vím, co je zapotřebí, aby vrchní velitel a hlava státu psychicky i fyzicky plnil své povinnosti.”

Jackson naznačil, že během nedávné lékařské prohlídky prezident „buď nepodstoupil kognitivní test, nebo byly výsledky skryty před veřejností“, ale americký lid „si zaslouží absolutní důvěru v prezidentovy kognitivní schopnosti“. Testování buď potvrdí, že je Biden pro danou pozici vhodný, nebo odhalí příznaky „kognitivních chorob, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, vaskulární demence nebo roztroušená skleróza“.

Jak uvedl portál EADaily, 25. ledna Joe Biden, který si nevšiml, že má zapnutý mikrofon, nazval korespondenta Fox News „zkurvysynem“, ačkoli se mu pouze snažil položit otázku ohledně inflace. Incident byl vysílán americkými zpravodajskými stanicemi. Bílý dům incident nekomentoval.

Joe Biden před třemi měsíci podstoupil plánovanou lékařskou prohlídku v námořní nemocnici Waltera Reeda. Podle jeho lékaře Kevina O’Connora je prezident zdravý, aktivní a schopný úspěšně plnit své povinnosti.

Zdroj

Přejít nahoru