Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo na “provokativní opatření” považují za “otevřeně nepřátelská” a varovalo, že Kreml může podniknout kroky k “ochraně svých národních zájmů”

Kaliningrad je vtěsnán mezi EU a členy NATO Polsko a Litvu. Dodávky z Ruska jsou dodávány prostřednictvím železničních a plynovodů přes Litvu – která minulý týden oznámila, že zakazuje železniční tranzit zboží podléhajícího sankcím EU, které zahrnuje uhlí, pokročilé technologie, kovy a stavební materiály.

“Pokud v blízké budoucnosti nebude nákladní tranzit mezi Kaliningradskou oblastí a zbytkem území Ruské federace přes Litvu obnoven v plném rozsahu, pak si Rusko vyhrazuje právo podniknout kroky k ochraně svých národních zájmů,” uvádí se v prohlášení.

Požadovali, aby Litva okamžitě zrušila zákaz řady zboží do Kaliningradské oblasti.

Kreml v pondělí označil oznámení Litvy za “bezprecedentní” a “v rozporu se vším, co existuje”.

“Situace je více než vážná a vyžaduje velmi hlubokou analýzu před formulováním jakýchkoli opatření a rozhodnutí,” uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v prohlášení pro tisk.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis uvedl, že pouze dodržují sankce uvalené EU a že byly přijaty po “konzultaci s Evropskou komisí a podle jejích pokynů”.

Sankcionované zboží (nebude) již smět procházet litevským územím,” dodal.

Kaliningradský guvernér Anton Alikhanov říká, že zákaz, který byl potvrzen v pátek, se týká zhruba 50% veškerého dovozu. Vyzval občany, aby nepanikařili…

… bezvýsledně.

Dost možná největší rusko-západní provokace celé čtyřměsíční války na Ukrajině se odehrála tento víkend, ale zdá se, že jen málo lidí v mediálním establishmentu si všímá této jedinečné události, která má potenciál rychle se spirálovitě přiblížit ke scénáři 3. světové války. Píše portál ZeroHedge.

Přejít nahoru