To není dobré: Putin zahájí válku s NATO, pokud se mu podaří napadnout Ukrajinu, varuje ruský disident

Michail Chodorkovskij v rozhovoru pro Financial Times rovněž uvedl, že oligarchové nejsou “ničím menším” než agenty Vladimira Putina.

“Abramoviče a další na Západě nazýváte oligarchy. Vidím je jako Putinovy agenty, nic víc, nic míň. Myslím, že Putin mu dal zelenou k účasti (na mírových jednáních s Ukrajinou, pozn. red.), aby se Abramovič ochránil před sankcemi,” řekl Chodorskovskij FT. “Můj osobní názor je, že během voleb bude Abramovič pracovat v Putinově zájmu.”

V rozhovoru pro Financial Times varoval, že hrozba eskalace konfliktu se Západem je vážná, pokud Putin dosáhne svého cíle a zmocní se Donbasu.

“Pokud se nám nepodaří vypořádat se s touto katastrofou na Ukrajině, budeme jí muset čelit na jiných územích,” řekl FT.

“Putin nakonec určitě prohraje. Pokud nyní na Ukrajině zvítězí, začne kvůli domácím problémům válku s NATO. A právě tuto válku nakonec prohraje,” dodal.

Borrell z EU tvrdí, že ruská blokáda ukrajinských přístavů je válečným zločinem.

Ruská blokáda milionů tun ukrajinského vývozu obilí je podle šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella “válečným zločinem”.

“Vyzýváme Rusko, aby odblokovalo (ukrajinské) přístavy… Je nepředstavitelné, nepředstavitelné, že na Ukrajině zůstávají zablokovány miliony tun pšenice, zatímco ve zbytku světa lidé trpí hladem,” řekl novinářům při příjezdu na zasedání ministrů zahraničí EU v Lucemburku.

“Je to skutečný válečný zločin, takže si nedokážu představit, že by to trvalo déle,” dodal Borrell.

zdroj

Přejít nahoru