Koupejte se ve dvojicích a sprchujte se maximálně pět minut. Sankce srazily Německo na kolena

Jak by se vám líbilo, kdyby vám vláda nařídila, že se nesmíte sprchovat déle než pět minut? Nebo se vykoupat s kamarádem či kamarádkou kamaráda? Přesně to se nyní děje v Německu, kde hrozí příděly energie, píše The Telegraph. Dodává, že cena, kterou platíme v podobě zvýšených životních nákladů, bledne ve srovnání s energetickou krizí způsobenou závislostí Německa na ruském plynu a ropě.

Tento týden Rusko zastavilo tok plynu plynovodem Nord Stream 1 a v Evropě zavládla panika. Má jít o běžnou desetidenní údržbu, ale v EU se šíří pochybnosti, zda je Kreml obnoví. Ruský prezident Vladimir Putin slíbil, že Rusko je i nadále připraveno “plnit své závazky”, ale málokdo mu věří.

V Německu panikaří nejen občané, ale i vláda. Nelíbí se jim, že nevědí, co bude dál. Země skladuje plyn v obrovských podzemních mrazácích. Pokud však nedojde k dramatickému snížení spotřeby, dojdou jeho zásoby již v lednu.

Pokud by k tomu došlo, Německo by čelilo nejhorší krizi od 40. let minulého století. Ohroženo by bylo až šest milionů pracovních míst, ekonomika by zaznamenala pokles o více než 12 % a automobilový průmysl o 17 %. Očekává se, že účty domácností za palivo se zvýší až o 2 000 EUR ročně. Rodinám, které nebudou moci na zimu vytápět své domovy, plánuje Německo poskytnout nouzové ubytování v městských radnicích.

I z těchto důvodů vyzývá německý vicekancléř Robert Habeck občany ke snížení spotřeby. “V životě jsem se nesprchoval déle než pět minut,” říká. Dokonce se chlubí, že v zimě má doma celý den vypnuté topení, protože je téměř pořád někde venku.

Rodiny a důchodce, kteří na rozdíl od něj nemohou najít útočiště v teple ministerské kanceláře, Habeckova slova sotva potěší. Někteří pronajímatelé již vyhrožují, že začnou své budovy vytápět méně.

Více info na trend.sk

Přejít nahoru