USA tvrdí, že ve válce proti Rusům padlo 75 tisíc vojáků. Putin odpovídá takto

Kongresmanka, která nedávno navštívila Ukrajinu, potvrdila, že tento odhad vychází z informací ministerstva zahraničí, ministerstva obrany, sboru náčelníků štábů a úřadu ředitele národních zpravodajských služeb.

V rozhovoru pro CNN řekla michiganská kongresmanka Elissa Slotkinová toto: Slotkinová řekla: “Byli jsme informováni, že více než 75 000 Rusů bylo buď zabito, nebo zraněno [na Ukrajině], což je obrovské… více než 80 procent jejich pozemních sil je přetíženo a jsou unaveni,” řekla.

Kreml: Údaje USA o mrtvých a zraněných v Rusku jsou “falešné”

Údaje o mrtvých a zraněných v souvislosti s invazí Moskvy na Ukrajinu, které uvádějí USA, jsou podle Kremlu “nepravdivé”.

“Nejde o údaje americké administrativy, ale o novinové publikace,” uvedl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

“V dnešní době se i ty nejsolidnější noviny nebojí šířit nejrůznější hoaxy. Bohužel se s touto praxí setkáváme stále častěji.”

Rusko neobdrželo od USA žádnou žádost o telefonický rozhovor s Blinkenem.

Washington oficiálně nekontaktoval Rusko s žádostí o telefonický rozhovor mezi americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, uvedla moskevská státní tisková agentura TASS.

“Řídíme se běžnou diplomatickou praxí, neděláme věci přes megafon,” citoval deník mluvčího ministerstva zahraničí.

Blinken předtím novinářům řekl, že v nadcházejících dnech bude s Lavrovem hovořit a vyzve ho, aby reagoval na nabídku Washingtonu zajistit propuštění amerických občanů, které Moskva vězní nebo uvěznila, včetně basketbalové hvězdy Brittney Grinerové.

zdroj

Přejít nahoru