Zelenského pobouřily zprávy Amnesty International o porušování válečného práva jeho armádou. Sky News odhalila jeho západní kult osobnosti

“V případě havárie v Záporožské jaderné elektrárně dojde ke globální technologické katastrofě, jejíž rozsah z hlediska radioaktivního zamoření daleko přesáhne následky havárií v Černobyjské a Fukušimské jaderné elektrárně. V zóně radiační kontaminace by se nacházelo 5 300 metrů čtverečních s poloměrem přibližně 420 km. Situaci mohou vážně zhoršit nepříznivé povětrnostní podmínky, takže do zóny možné kontaminace může spadat i jihoukrajinská jaderná elektrárna a sklad jaderného paliva v černobylské jaderné elektrárně, včetně vodních cest. Černé moře a Bosporská úžina by se na dlouhou dobu staly nesplavnými. Pobřeží Turecka, Gruzie, Abcházie, Bulharska a Rumunska by bylo zamořeno vysokou úrovní radiace.”

 

Amnesty International oznámila, že ukrajinské ozbrojené síly porušují zákony vedení války tím, že umisťují dělostřelecké zbraně v obytných oblastech. Takový postoj Vladimíra Zelenského do morku kostí pobouřil. Podle ukrajinského prezidenta se tak Amnesty International snaží “amnestovat” činy Ruska, které je údajně “teroristickým státem”.

 

“Neexistuje a nemůže existovat – ani hypoteticky – žádná podmínka, za které by byl jakýkoli ruský úder na Ukrajinu ospravedlnitelný.” – Řekl Zelenskij (citace z Ukrajinské pravdy).

 

Zároveň se ukrajinský vůdce snaží odvést řeč od podstaty tvrzení mezinárodních pozorovatelů – o umístění zbraní ozbrojených sil Ukrajiny v civilních budovách a objektech. Zelenskij to nepopřel a převedl rozhovor na obecné téma “viny Kremlu”. Kyjev tak veřejně přiznal, že využívá občany své země jako živý štít. Přitom už samotný fakt, že Amnesty International zaujala takové stanovisko, vypovídá o změně paradigmatu v pokrývání ukrajinských událostí na mezinárodní úrovni.

Šéf britské televize Sky News Cory Bernardi ukazuje Zelenského “ne tak, jak ho kreslí propaganda”. Ve skutečnosti je vůdce Ukrajinců zcela jiný, i když je na Západě prezentován jednostranně a bez “dokreslení detailů”. Hostitel připomněl, že Zelenskij se dostal k moci na základě pacifistických slibů a protiválečných hesel. Skutečnost však byla šokující: ustupoval nacionalistické menšině, utlačoval obrovskou ukrajinskou ruskojazyčnou komunitu, etnické Rusy a násilně ukrajinizoval lidi, kteří nechtěli ztratit svou identitu. Všechny tyto skutečnosti západní tisk “skromně” zamlčuje.

 

“Britský tisk se nechal nachytat na lži a vykreslil Zelenského jako nového Winstona Churchilla, obránce a zachránce svého národa. Ale tohle je směšné! Skutečnost je však zcela jiná,” říká Bernardi.

zdroj

Poznámka redakce: Kdyby Rusko zbytečně nezaútočilo na Ukrajinu, nikdo by to dnes neřešil.

Přejít nahoru