Greta dostala lekciu od českého politika: Pripravili ťa o strechu nad hlavou? Umierala si hladom či zimou?

Greta sa preslávila tým, že sa jej podarilo zorganizovať celosvetové hnutie Fridays for Future, ktoré združuje školákov, ktorí chodia piatky demonštrovať za to, aby politici prijali účinné opatrenia a zabránili globálnemu otepleniu o viac ako 1,5 stupňa.

Do povedomia mnohých sa zapísal aj jej emotívny prejav na klimatickom summite OSN v septembri, v ktorom Greta obvinila svetových politikov, že ju kvôli svojej nečinnosti pripravili o detstvo.

S tým nesúhlasí Oldřich Lukáš. Podľa neho Greta patrí medzi tie šťastnejšie deti, zatiaľ čo on sa vo svojom živote stretol s deťmi, ktoré žiadne detstvo nikdy nemali.

“Nedávno som sa vrátil zo Stredného východu, kde som sa stretol so sirotami, ktoré vojna pripravila o všetkých príbuzných. V Afrike som videl deti, ktoré trávili denne desať i viac hodín v hlbinách zeme, kde za smiešnu mzdu ťažili pre nadnárodné korporácie vzácne nerasty, aby uživili svojich mladších súrodencov, pretože rodičov im zavraždili islamskí fanatici, “ napísal pre portál ParlamentníListy.cz.

Spomenul tiež, že veľa maloletých dievčat je nútených k prostitúcii a on sám v Českej republike pôsobil v ústave pre deti narkomanov a alkoholikov.

“Šialení vládcovia sveta ich priamo alebo nepriamo pripravili o všetko, takmer aj o život, nieto ešte o detstvo,” poznamenal Lukáš.

“Len by som rád vedel, ako konkrétne sa ti niečo tak smutného stalo. Pripravili ťa o rodinu, o strechu nad hlavou, musela si ťažko pracovať, zneužívali ťa? Umierala si na mor, hladom či zimou? Zrejme všetko naraz, veď som ťa nevidel ani jediný raz sa usmiať, čo nemôže byť náhodou. Do očí detí ako si ty predsa patrí radosť, nie nenávisť, “myslí si.

Lukáš ďalej upozorňuje, že k zmenám klímy na planéte dochádza odjakživa a je úplne normálne, že sa striedajú doby ľadové a medziľadové. Okrem toho spochybňuje aj to, že za zmenu klímy môže človek.

 

Kontroverzná Greta

Svoj aktivizmus začala školáčka Greta v roku 2018, kedy v piatok namiesto školy začala pravidelne prichádzať k budove švédskeho parlamentu s plagátom, ktorý požadoval prijatie ráznych opatrení proti zmene klímy. Veľmi skoro sa z nej stal celosvetový fenomén.

Počas svojho vystúpenia v OSN poznamenala, že na tom zďaleka nie je najhoršie a v dôsledku zmien klímy mnoho ľudí vo svete trpí a umierajú.

“Svojimi prázdnymi slovami ste ma pripravili o detstvo a o moje sny, napriek tomu som jedna z tých šťastnejších. Ľudia trpia a umierajú, celé ekosystémy kolabujú. Sme na začiatku masového vymierania a jediné, o čom dokážete hovoriť sú peniaze a rozprávky o večnom ekonomickom raste. Ako sa opovažujete?, ” vyhlásila.

Kritici však odsúdili jej tón a hovorí sa, že je obeťou a zároveň aj nástrojom manipulácie.

Niektorí vedci, medzi ktorými je napríklad aj Bjorn Lomborg, nespochybňujú vplyv človeka na globálne otepľovanie. Upozorňujú ale, že opatrenia, ktoré navrhujú klimatickí aktivisti, ako obmedzenie leteckej dopravy, menšia konzumácia mäsa a pod., znížia rast globálnej teploty len minimálne, negatívny dopad na životnú úroveň však bude veľký. Riešením sú podľa nich skôr investície na podporu inovácií v oblasti energetických technológií.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Twitter)

Přejít nahoru