Výtažky z borůvek a černého rybízu proti spalničkám a herpesu

Věda již dlouho ví, že mnoho bylinných extraktů a přírodních látek má příznivé účinky na imunitní systém a může podpořit zotavení z různých onemocnění, včetně virových.

Aby vědci zjistili, jak určité látky působí na naše tělo, používají metodu screeningu in vitro pomocí speciálně vypěstovaných buněčných kultur. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise BMC Complementary Medicine and Therapies.

Nejprve se buňky ve zkumavce infikují různými viry a poté se zkoumá, nakolik mohou určité látky potlačit množení patogenů. Postup je jednoduchý, nevyžaduje pokusy na zvířatech a výsledky jsou vidět dostatečně rychle.

Nedávno byl touto metodou zkoumán antivirový účinek rostlinných extraktů při infikování buněčných linií viry spalniček a herpesu.

“V první fázi jsme provedli analýzu toxicity rostlinných složek v lécích, abychom zjistili, v jakých koncentracích mohou být tyto látky absorbovány v buněčných kulturách,” uvedla Dr. Maria Steinke, vedoucí projektu Fraunhoferova centra pro regenerativní výzkum.

Výsledkem bylo zjištění, že směs extraktů z černého rybízu a borůvek s vysokým obsahem rostlinných pigmentů antokyaninu má antivirové účinky, které zpomalují infekci buněk spalničkami a herpesem.

Vědcům se také podařilo odděleně izolovat účinné antivirové složky v těchto rostlinných extraktech Biologové plánují zjistit, jak rostlinné extrakty a účinné látky působí samostatně a v kombinaci se zavedenými léky. Nové údaje by mohly pomoci při tvorbě léků, uvádí Medicalxpress.

zdroj

Přejít nahoru