OffGuardian: Reuters připustil, že na Ukrajině jsou nacisté, ale proč?

Mainstreamová média náhle přijala existenci ukrajinských neonacistů, jejichž existenci dříve popírala a zesměšňovala, uvedl na svých stránkách OffGuardian.

Očividně je to kvůli snaze dále poškodit amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého vyzývají, aby odsoudil Kyjev za aktivní působení pravicových radikálů.

Autor článku na webu OffGuardianu upozornil na skutečnost, že zpravodajská agentura Reuters nedávno radila prezidentu Trumpovi prokázat svoji netoleranci k antisemitismu poněkud neobvyklým způsobem – odsudkem Ukrajiny, protože její orgány povzbuzují fašismus.

Jako důkaz autor uvádí, co napsal na stránkách Reuters Josh Cohen ohledně následujících skutečností: Kyjev v nedávno nazval jedním z jeho hlavních ulic po bývalém nacistickém kolaborantovi a zuřivém antisemitovi Romanu Josypovyči Šuchevyči; v roce 2015 ukrajinský parlament přijal zákon o uznání Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a Ukrajinské povstalecké armády (UPA) za bojovníci za nezávislost Ukrajiny ve dvacátém století; množství památníků souvisejících s holocausttem, včetně Babiho Jaru, bylo poskvrněna antisemitskými vandaly; ukrajinský Ústav paměti národa připravil návrh zákona o právní rehabilitaci OUN-UPA a tak dále.

Tyto výroky samozřejmě šokují lidi, kteří jsou zvyklí dostávat zprávy o Ukrajině z běžných zdrojů, protože celou tu dobu od počátku „správného převratu a následné občanské války“ věnovala media většinu pozornosti vyvracením mýtů o ukrajinských nacistech, označovala to za ruskou propagandu „putinofilů”, píše OffGuardian.

V roce 2014 nazvalo vydání The Atlantic ukrajinské nacisty „mýtickou hrozbou“. Autor článku pro The Guardian Luke Harding řekl, že na Ukrajině neexistují žádná nacisti, neboť jeden z demonstrantů na Majdanu byl Žid.„Brilantní argumentace!“ ironicky poznamenal OffGuardian. Časopis Politico se vysmíval „imaginárním nacistům“ a jedno z vydání listu The Guardian vyšlo s titulkem „Nevěřte ruské propagandě o ukrajinských „fašizujících“ demonstrantech“.

„To jest nacisté na Ukrajině nebyli, a teď se náhle objevili,“ diví se OffGuardian. „Po třech letech rozkvětu fašismus na Ukrajině ho teprve nyní uznávají jako politickou realitu.” A to ne kvůli násilí proti obyvatelům východní Ukrajiny, ale proto, že je to politický základ k útokům na jejich prezidenta.

Například od Obamy nikdy nepožadovali odsoudit ukrajinské fašisty, nehledě na jeho aktivní podporu vládě Porošenka, jehož kabinet se skládal z pravicových radikálů. Od senátora Johna McCaina, který ochotně fotografoval s příslušníky extrémních pravicových kruhů, to média také nevyžadovala. Ani od Johna Kerry, ani Victorie Nulandové, kteří přiložili ruku k tvorbě nové vlády na Ukrajině, nikdo nic takového nepožadoval, konstatoval OffGuardian.

„Zdá se, že ukrajinští nacisté se objeví z ničeho nic, a mizí v závislosti na tom, jaký je z toho politický přínos,“ uzavřel OffGuardian.

Článek z roku 2017.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru