Bývalý prezident Donald Trump se domnívá, že Ukrajinci měli přistoupit na nějaký kompromis, který by Rusy od útoku odradil

“On (Putin) by to se mnou neudělal. Neudělal by to. Měli se přinejmenším dohodnout,” řekl Trump. Bývalý prezident se domnívá, že Ukrajinci měli přistoupit na nějaký kompromis, který by Rusy od útoku odradil.

“Mohli se vzdát Krymu. Mohli udělat něco s NATO: ‘Dobře, nevstupujeme do NATO’, a měli byste zemi, protože věřím, že Putin se chtěl dohodnout,” řekl Trump.

“A teď si nemyslím, že by chtěl (Putin) uzavřít dohodu. Myslím, že je mnohem těžší se dohodnout. Celá věc tam vybuchuje. Chci říct, že si to tam všechno vezme. A je velmi, velmi smutné vidět, co se stalo s Ukrajinou. Velmi, velmi smutné,” vysvětlil Trump.

Ukrajinský prezident chce mluvit se svým čínským protějškem, řekl médiím

Ukrajina hledá příležitost k přímému rozhovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to řekl v rozhovoru s novináři z listu South China Morning Post. Zelenskij také vyzval Čínu, aby využila svého politického a ekonomického vlivu na Rusko k ukončení bojů, uvedla ruskojazyčná verze zpravodajského webu BBC.

“Rád bych si promluvil přímo. Se Si Ťin-pchingem jsem mluvil jednou, a to před rokem. Od začátku rozsáhlé agrese 24. února jsme oficiálně žádali o rozhovory, ale s Čínou jsme žádné rozhovory nevedli, i když si myslím, že by byly užitečné,” citovala Zelenského BBC. Vyjádřil také naději, že se Čína spolu s dalšími zeměmi zapojí do obnovy Ukrajiny.

Podle autorů rozhovoru, který byl veden 40 minut prostřednictvím platformy Zoom, se jedná o první Zelenského rozhovor s asijským tiskem od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Podle autorů článku ukrajinský státník také vyzdvihl přínosy 30 let trvajících bilaterálních vztahů s Čínou a společné hodnoty obou zemí, mezi které řadí lásku k rodině a dětem.

zdroj

Přejít nahoru