Německá firma v tichosti pokračuje v navyšování výroby v Rusku, jako by se nic nedělo

Například taková automobilka jako Renault odepsala aktiva ve výši 2,2 mld. Nevyrábí ani v závodech Mercedes-Benz, Kia, Hyundai nebo BMW.

Ne všechny se však rozhodly vyrábět v Rusku. Obří německá firma Continental tam nadále vyrábí a sankce jí v tom nebrání.

Svůj krok v dubnu zdůvodnila tím, že pokud by neobnovila činnost, hrozilo by jejím ruským zaměstnancům trestní stíhání. “Naši zaměstnanci a manažeři v Rusku by mohli čelit vážným trestněprávním důsledkům, pokud bychom přestali uspokojovat místní poptávku,” řekl.

Podle zdroje obeznámeného se situací však ruská prokuratura varovala některé západní společnosti, že jejich zaměstnanci mohou být zatčeni, pokud firma přestane vyrábět “nezbytné” produkty. V jiných firmách se to však zatím nestalo.

Pět tureckých bank se připojí k ruskému platebnímu systému Mir, uvedl podle agentury Bloomberg turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při návratu z ruského Soči, kde jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle Erdogana z toho budou mít prospěch jak ruští turisté, tak Turecko.

Jeden z reaktorů ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, která je pod kontrolou ruských okupačních sil, je stále odstaven. Závod byl v pátek zasažen dělostřeleckými údery, z nichž Moskva a Kyjev vzájemně obvinily jednotky druhé strany.

zdroj

Přejít nahoru