Ukrajinci udávají policii sousedy, kteří poslouchají ruskou hudbu!

Boj proti „separatismu” na Ukrajině má groteskní podobu, obyvatelé země někdy volají policii v kavárně, kde třeba opilý host zpívá ruskou píseň, uvedly ukrajinské noviny “Vesti”.

Obětí, která se octne na policii se může stát kdokoliv – opilý návštěvník baru, kolega v práci, nepohodlný partner v manželtví nebo rozhádaný soused.

„Například v baru mohou hosté sledovat ruské kanály. Nebo si sousedé zazpívali ruskou hudbu. Reagujeme na všechny případy. Pokud je to zakázáno, pak přijímáme kroky podle zákona,“ řekl zástupce policie kyjevského regionu Nikolaj Žukovič. Podle něj, jestliže jsou v činnosti člověka známky „separatismu”, jsou informace  převedeny na ukrajinskou státní bezpečnost (SBU). Policista ubezpečoval, že „opilý, zpívající ruské písně, nebude uvězněn”.

Jak Žukovič řekl publikaci, často je motivem pro takové údání orgánům činným v trestním řízení „lidský faktor”, touha po pomstě. „Lidé se například hádali a ve mstě přišli s myšlenkou, že soupeř je separatista. My musíme tyto informace prověřit,” vysvětlil.

Například, jedné obyvatelce Poltavy se podařilo zbavit otce rodičovských práv jeho dítěte, protože navštívil území Donbasu, které není pod kontrolou Kyjeva, napsal deník.

Umělce Lvovské opery Nikolase Sanžarevského kvůli „nepatriotickým“ příspěvkům v sociální síti „VKontakte“ zanesli do seznamu kontroverzního webu „Mírotvůrce“. On sám uvedl, že jeho stránka v sociální síti, která byla nyní zakázána na Ukrajině, byla před čtyřmi lety hacknutá. Umělec v šoku tvrdí, že s uvedenými posty neměl nic společného.

List ironicky poznamenal, že na Ukrajině již polovinu politiků a veřejných činitelů obvinili když ne ze separatismu, tak z toho, že jsou „agenty Moskvy“.

Podle advokáta Vitalije Nauma je tenká hrana mezi nespokojeností s úřady a trestním výzvám proti státu. „Ze zákona nikdo nemůže člověku zakázat kritizovat orgány veřejné moci … Ale když říkáte, změňme tuto vládu, oddělíme se, nebo v „Sovětském svazu byla klobása za 16 kopejek“ – to již padá pod článek  „Veřejné výzvy k násilné změně nebo svržení ústavního pořádku nebo zachvácení státní moci,” poukázal advokát.

Problémem je, že i když se nakonec „věc“ prověří a vysvětlí, dotyčný se omluvy nedočká, „má zničené nervy a reputaci“.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru