Pokud by vypukla jaderná válka, zemřelo by v prvních hodinách téměř 100 milionů lidí

Promluvil k národu

Ve vzácném projevu k národu 21. září Putin oznámil “částečnou mobilizaci” přibližně 300 000 záložníků, které hodlá vyslat do války na Ukrajině.

“Pokud dojde k ohrožení územní celistvosti naší země a k ochraně našich lidí, určitě použijeme všechny dostupné prostředky – a já neblafuju.” Vzhledem k moderním technologiím a jaderným zbraním si většina lidí nedokáže představit, jak by vypadala další světová válka.

Nejprve Rusko a Evropa
Výzkumníci z Princetonské univerzity se rozhodli vizualizovat tento potenciální scénář pomocí “nezávislých odhadů současných pozic amerických a ruských ozbrojených sil, plánů jaderné války a cílů jaderných zbraní” na obou stranách.

Audiovizuální scénář se nazývá “Plán A” a ukazuje ničivé následky, které by měla jaderná válka. Ve čtyřminutovém videu vědci přehrávají scénář, v němž se Rusko pokouší odrazit útok členských států NATO. Nejprve vypukne konflikt mezi západoevropskými státy a Ruskem, ale jakmile jsou všechna velká města zničena, dojde ke střetu mezi Spojenými státy a Ruskem.

Simulace předpokládá, že Rusko zaútočí na velká americká města, kde není varování před hrozbou útoku. Skutečnost je však taková, že civilisté by v případě hrozícího výbuchu jaderné zbraně věděli předem a měli by dostatek času na vyhledání úkrytu.

Devadesát milionů
Vědci dospěli k závěru, že jen v Rusku a Spojených státech by jaderná válka zabila 3,1 milionu lidí během 45 minut. V Evropě, Asii a USA by podle simulace zemřelo v prvních hodinách konfliktu přibližně 90 milionů lidí. Tento údaj však nezahrnuje úmrtí způsobená jaderným spadem nebo jinými dlouhodobými následky.

Nicméně pravděpodobnost globální jaderné války je velmi nízká. Dokonce i jaderný konflikt v omezeném měřítku mezi dvěma menšími zeměmi by měl katastrofální důsledky pro zbytek planety.

Kromě toho existují právně závazné smlouvy mezi zeměmi, včetně Ruska, které by měly zabránit vypuknutí jaderné války. Válka vedená jadernými zbraněmi by nakonec neměla vítěze. Kdyby však byly všechny jaderné zbraně odpáleny současně, vypadalo by to takto.

Více info na trend.sk

Přejít nahoru