Peskov o cíli ruské speciální operace: podmínkou jejího dokončení je přinejmenším dobytí Doněcké oblasti

Německo neuzná výsledky referend o připojení k Rusku, která v okupovaných ukrajinských regionech uspořádala Moskva. Německý kancléř Olaf Scholz to prohlásil ve středu během telefonického rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informuje o tom TASR na základě zprávy agentury AFP. “Německo nikdy neuzná výsledky falešných referend v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti,” řekl Scholz Zelenskému podle kancléřova mluvčího Steffena Hebestreita.

Srbsko neuzná výsledky referend ve čtyřech ukrajinských regionech obsazených ruskou armádou. Ve středu to oznámil srbský prezident Aleksandar Vučić. Bělehrad má úzké vztahy s Moskvou. TASR informuje podle zprávy agentury Reuters. “Srbsko… neuzná (tato referenda), protože respektuje mezinárodní právo, Chartu OSN a rezoluce OSN,” řekl Vučič novinářům.

Kreml ve středu prohlásil, že takzvaná speciální vojenská operace na Ukrajině musí pokračovat přinejmenším do doby, než bude dobyto celé území Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. V rozhovoru s novináři to řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, uvedla agentura Reuters. Samozvaná Doněcká lidová republika (DLR) kontroluje pouze část území, které si nárokuje. “Proto by mělo být osvobozeno přinejmenším celé území DLR,” dodal. Peskov řekl.

Informují topky.sk

Přejít nahoru