Pokud Putin použije jaderné zbraně, Západ má tyto možnosti, píše The Telegraph

Reakce Západu by mohla být vojenská, včetně jaderných útoků, ale mohla by se zaměřit i na ruskou ekonomiku, píše The Telegraph.

Odměřená reakce
Britský poslanec a odborník na ruskou jadernou strategii Bob Seely se domnívá, že reakce Západu musí být uvážená, protože “rozdíl ve vnímání je důležité pochopit”.

V Rusku je použití jaderných zbraní vážnou záležitostí, přesto se zde nesetkává se stejným odsouzením jako na Západě, vysvětluje Seely.

Taktické jaderné zbraně jsou podle ruské jaderné doktríny odstrašujícím prostředkem, který má čelit západní dominanci v oblasti nejmodernějších nejaderných zbraní. Jsou tedy součástí použitelného arzenálu.

Podle Seelyho je lze vnímat také jako zbraň k uklidnění krize s odkazem na tzv. teorii deeskalace eskalací, kdy použití jaderných zbraní znamená jakési varování.

Prostor je mimo dosah
V případě, že by Rusko použilo jaderné zbraně, byl by útok na leteckou základnu nebo zpravodajské centrum na Krymu vhodnou vojenskou odpovědí. Myslí si to William Alberque z Mezinárodního institutu pro strategická studia.

Podle něj by vhodnou odpovědí bylo také “několik útoků v Rusku” ve spojení s dalšími útoky na ukrajinská území obsazená ruskými vojsky.

Podle Alberqueho by však Spojené státy nepostupovaly samy a stejně jako v případě útoků v Libyi v roce 2011 by o vojenskou podporu požádaly Spojené království a Francii.

Podle něj by cílem těchto útoků byly s velkou pravděpodobností radary nebo zpravodajské a monitorovací systémy spojené s případným jaderným útokem. Tyto cíle by se pravděpodobně nacházely v Rusku, nikoli v Bělorusku nebo na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny.

Alberque dodává, že útok na ruské satelity nepřipadá v úvahu, a odvolává se na jednání pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří vyloučili útok na “vesmírná zařízení”.

Konvenční odpovědi
Generálmajor ve výslužbě Rupert Jones tvrdí, že Západ má k dispozici celou řadu konvenčních reakcí, pokud by ruský prezident Vladimir Putin použil na Ukrajině jaderné zbraně.

Jako příklad uvádí cílený útok na loď ruského námořnictva nebo kampaň proti moskevskému letectvu. V těchto případech by se sice jednalo o konvenční reakce, ale zároveň by to znamenalo přímý útok NATO.

Více info na trend.sk

Přejít nahoru