Jedli mozky svých kamarádů. Kvůli rituálnímu kanibalismu umírali domorodci strašlivou smrtí

Papua-Nová Guinea je stát na ostrově Nová Guinea. Papua je skutečně divoká země i dnes, ale s nedávnou minulostí se to nedá srovnávat. Ještě v 50. letech 20. století žily v zemi kmeny, které běžně praktikovaly rituální kanibalismus. U jednoho takového kmene se však při rituálním kanibalismu objevila záhadná nemoc, která propukla v epidemii a způsobila, že s touto praktikou nadobro přestali.

Dnes dvacetitisícový kmen Fore žil až do 50. let 20. století v izolaci od moderního světa. V této společnosti se praktikoval rituální kanibalismus. Pokud zemřel člen kmene, jeho tělo bylo z úcty a smutku rozřezáno a snědeno ostatními členy kmene. Ženy a děti dostávaly mozek nebo vnitřnosti, muži jedli maso. Tento pro nás děsivý rituál měl však pro členy kmene ještě děsivější následky. Vyvinula se u nich nemoc zvaná kuru.

Kuru
Původce onemocnění se nacházel především v mozku, a protože ho konzumovaly výhradně ženy a děti, onemocněly právě ony. Název kuru pochází z domorodého jazyka a znamená třást. Jedním z projevů nemoci je nekontrolovatelný třes. Kuru patří do skupiny přenosných spongiformních encefalopatií. Ovlivňuje mozek, který následně ovlivňuje celé tělo.

Výraz “spongiformní” je pozoruhodný. Doslova to znamená, že mozek začne degenerovat, rozpadat se a začne se podobat houbě. Pokud se ptáte, zda je původcem nemoci bakterie, virus nebo parazit, všechny tři možnosti jsou nesprávné. Kuru je prionové onemocnění, které v 50. letech 20. století neznala ani moderní západní medicína. Je smrtelná a nevyléčitelná.

Více info na interez.sk

Přejít nahoru