Záhadná úmrtí v Argentině spojená s legionářskou nemocí, která způsobuje u lidí příznaky od chřipky až po těžkou plicní infekci a zápal plic

Ministryně zdravotnictví Carla Vizzotti novinářům řekla, že nemoc byla identifikována jako základní příčina dvojitého zápalu plic v nedávných úmrtích. Všichni trpěli vysokými horečkami, bolestmi těla a měli potíže s dýcháním.

Bakterie Legionella způsobuje příznaky od chřipky až po těžkou plicní infekci a pneumonii u lidí. Informuje portál DW.com.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že všichni pacienti patřili do rizikové skupiny. Zahrnovali kuřáky a lidi s anamnézou respiračních onemocnění, obezity, cukrovky a vysokého krevního tlaku.

Další případy zjištěné na stejné klinice

Bylo identifikováno sedm dalších symptomatických případů. Všichni pacienti byli zaměstnanci kliniky, kde se léčila čtyři případná úmrtí. Čtyři z nich zůstali v nemocnici a tři byli pod respirační asistencí doma, s méně závažnými příznaky, řekl Luis Medina Ruiz, ministr zdravotnictví provincie Tucuman, v sobotu.

Ruiz již dříve řekl, že nelze vyloučit “toxické a environmentální příčiny”.

Vizzotti uvedl, že úřady pracují na tom, aby zajistily, že klinika bude bezpečná pro pacienty a personál.

Legionářská nemoc, která byla poprvé identifikována v roce 1976 na setkání skupiny veteránů Americké legie v americkém městě Philadelphia, je způsobena kontaminovanou vodou nebo nečistými klimatizačními systémy.

Po vypuknutí epidemie v Tucumanu lékaři testovali pacienty na COVID-19, chřipku a hantavirus, které byly všechny vyloučeny. Vzorky byly poté odeslány do Malbranova institutu v Buenos Aires, kde testy potvrdily legionářskou nemoc.

Přejít nahoru