Dietní cola zbytečně ničí naše zdraví

Přeslazené nápoje jsou extrémní kalorickou bombou, která pomalu, ale jistě ničí naši slinivku. Jenže taková dietní cola, to znamená bez cukru, je možná ještě horší. Obsahuje velké množství nebezpečných umělých sladidel jako je aspartam, acesulfam či sukralóza.

Vlna popularity sladidel naštěstí pomalu opadává. Díky zjištěním vědců a zdravotníků přicházíme na to, že dlouhodobé užívání umělých dietních sladidel způsobuje zvýšené riziko civilizačních chorob. Rakovina, infarkt, cukrovka či demence. Pro mnohé to přesto není dosti velký strašák a od pití je to neodradí.

Dietní cola paradoxně vede k obezitě
„Konzumace sladkého způsobuje v těle produkci inzulinu, který snižuje hladinu cukru v těle. Pokud se nekonzumují cukry, ale umělá sladidla, důsledkem je pokles krevního cukru, což spouští pocit hladu a chuti na sladké,“ řekla CNN dietní expertka doktorka Melina Jampolis.

To samo o sobě může zvyšovat riziko přibírání na váze. A nejen to. I když si ti, co mají v oblibě limonády, hlídají svou váhu, jsou vystavení nebezpečí stejných civilizačních chorob jako lidé, kteří pijí nápoje slazené cukrem.

Na Bostonské univerzitě ve americkém státě Massachussets prováděli studii. V jejím čele stál vědecký pracovník Matthew Pase, který společně s kolegy zkoumali desetileté zdravotní informace několika skupin lidí. V jedné bylo 3000 Američanů ve věku 45 let, u kterých zjišťovali, kolik jich prodělalo mozkovou příhodu. U další skupiny s 1500 jedinci dospělých ve věku nad 60 badatelé let hledali, kolik z nich mělo rozvinutou demenci.

U všech dohromady zjišťovali aspekty, které ovlivňovaly jejich zdraví. Jako je věk, fyzická aktivita, jídelní zvyky, pití nápojů jako dietní cola. Vědci přišli na to, že pravděpodobnost výskytu demence a mrtvice byla až trojnásobná v porovnání s těmi, jejichž pitný režim tyto nápoje nezahrnoval.

Pase však nepotvrdil, že bychom nápoje jako je dietní cola měli zcela vyloučit. „Důležité je množství. Pokud konzumenti budou pít dietní kolu jen sporadicky, o jejich zdraví bych se tolik neobával,“ upozorňuje vědec. Podle něj by se měly provést další studie, abychom získali více informací a další důkazy o škodlivosti umělých sladidel.

Jak se zbavit zlozvyku
Zbavit se jakéhokoli zvyku, který nám už nevyhovuje, není jednoduché. Natož pak závislosti na různých produktech. Od zvýrazňovačů chuti vaše tělo po něčem může až neskutečně fyzicky toužit. Jedná se o zvyk jako jakýkoli jiný.

Zlozvyk lze nahradit zvykem jiným, třeba polynéským přírodním kultovním nápojem Kava Kava.  Je to jako v počítači, prostě nahradíte jeden nevyhovující program jiným. Snadno se to píše, hůře se to uplatňuje. Proč myslíte, že je tak těžké zbavit se zlozvyku kouření?

Kdyby to bylo snadné, spousta lidí by s tím sekla už dávno. Ale skutečnost je taková, že cigarety potřebují tak moc, že dokud jim nehrozí reálné ohrožení života v podobě rakoviny plic či infarktu, nepřestanou. Nemohou s tím přestat.

Mají takový neviditelný bič omotaný kolem vlastního těla a sami si jej upletli. Chybí jim jedna zásadní schopnost – vůle. Silnou ji zdědí málokdo. Jestli vůbec někdo. Ale lze ji trénovat a osvojit si ji jako novou dovednost. Nikdo neříká, že je to snadné, ale také není řečeno, že je to nemožné.

Buďte sami sobě učitelem vnitřní vůle
Klíčem k úspěchu je disciplína, vytrvalost a chytrost, jak vyzrát nad vlastním mozkem. Ten totiž vysílá tělu signály, aby sáhlo po svém oblíbeném drinku, jídlu, čemkoli bez rozmyslu.

Trik spočívá v pozorném přihlížení tomu, co děláme. Tedy je nutné si osvojit bytí a konání v přítomném okamžiku. Vědět, že to co dělám, dělám já a ne nějaký autopilot, který to dělá za mě. Především když jsem myšlenkami jinde a oddávám se spánku s otevřenýma očima. Jde o to zlomit vytvořený rituál.

Zvyk je automaticky opakovaná činnost a tu je nutné nabourávat  vědomě  činností jinou. Ta se po čase rovněž stane automatickou. Bude však něčím, co nám nebude ubližovat a ohrožovat naše zdraví. To však zabere čas.

Takže trpělivost je další vlastností, kterou si musíme osvojit, abychom dosáhli toužebného cíle. Pokud vás během tohoto přerodu přepadnou pocity skepse, snad vám při odvykání pomůže myšlenka na ostatní.

Nejste v tom sami
Ano, nejste sami, kdo se s tímto problémem potýká. Jsou tu jiní a byli tu jiní, kterým se to podařilo. Takže nezoufejte, určitě se vám to dříve či později podaří také.

Nezapomeňte. Jsme to, co jíme. Vyhýbat se umělým přísadám je ten nejlepší způsob, jak si zachovat zdraví. To ale znamená, co nejvíce se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám, polotovarům a přeslazeným nápojům a naučit se vařit si pokrmy z čerstvých surovin. Jen vy budete vědět, co do jídla dáte a co vám jídlo potom dá.

To, co poskytneme našemu tělu, skutečně ovlivňuje naše zdraví. Nejen potravou je člověk živ. Musíme i pít. Dodržováním pitného režimu zaženeme žízeň a pomůžeme tělním funkcím správně fungovat, odlehčíme ledviny ledvinám a správnému fungování všech tělních funkcí.

Ovšem pozor. V dnešní době si nemůžete být jistí ani kvalitou vody z vašich vodovodních kohoutků. Nejlépe je vodu převařit, pokud nemáte vlastní zdroj tedy studnu, nalít do nádoby se šungitovou drtí. Vychladlou vodu pak přelijete do karafy s květem života a s klidným svědomím můžete pít.

Uvidíte, jak vám po určité době, kdy budete konzumovat takto harmonizovanou vodu, začnou nápoje, ať už s cukrem či sladidly, začnou připadat příšerně sladké. To mi věřte.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru