Lavrov: Pokud jste nás nazvali fašisty, vyvodíme důsledky

Šéf diplomacie EU Joseph Borrell ve svém projevu označil Rusko za fašistické. Moskva proto požádala EU o text projevu, řekl v úterý v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. “Požádali jsme Borrellovu kancelář o přepis projevu ve španělštině. Neobdrželi jsme ji. Žádáme o úplné objasnění, a pokud tento přepis ve španělštině dnes neobdržíme, vyvodíme z toho patřičné důsledky,” uvedl šéf resortu. Podle Lavrova, “pokud se potvrdí to, o čem informovala světová média, pak samozřejmě vyvstávají velmi velké otázky, jak by se s takovými lidmi mělo jednat”.

Připomněl, že Borrell jako vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku jmenuje zástupce, kteří zastupují EU v zahraničí, včetně Ruska. Roland Galharague převezme vedení zastoupení EU v Moskvě v rámci předem plánované změny poté, co jeho předchůdce Markus Ederer 1. září opustil svou funkci.

“Pokud pan Borrell považuje boj proti ‘fašistickému režimu’ za tak instinktivní samozřejmost – jak se vyjádřil – pak by mě velmi zajímalo, jaké pokyny, jaké směrnice dal svému zástupci v Moskvě a jakým směrem se tento zástupce vydá,” dodal Lavrov.

zdroj

Přejít nahoru