Nechápu logiku Bílého domu. Putin není sebevrah a nechová se iracionálně, říká vojenský historik

Bílý dům však odmítá poslat Ukrajině některé typy zbraní nebo munice, které Kyjev požaduje. Jedná se především o dělostřelectvo s delším doletem nebo munici pro salvové raketomety, které by mohly pokrýt větší vzdálenosti. Bílý dům často argumentuje tím, že se snaží zabránit eskalaci a třetí světové válce.

Vojenský historik Max Boot, který je v současnosti také sloupkařem deníku Washington Post, uvedl, že postoj Bílého domu nechápe.

“Opravdu nechápu tu logiku, o které mluví: Můžeme poslat na Ukrajinu rakety s doletem 40 až 50 mil (64 až 80 kilometrů, pozn. red.), ale nemůžeme poslat na Ukrajinu rakety s doletem 150 až 180 mil (241 až 290 kilometrů, pozn. red.). Pokud vyšleme rakety na vzdálenost 50 mil, je to v pořádku. Pokud jim pošleme rakety o doletu 150 mil, vyvoláme třetí světovou válku. Nechápu to,” řekl Boot na akci pořádané washingtonským think-tankem Atlantic Council.

Boot, který dříve působil jako poradce zesnulého senátora Johna McCaina během jeho prezidentské kampaně a je také autorem několika knih, uvedl, že nevidí žádné známky toho, že by se ruský prezident Vladimir Putin choval iracionálně. Za neúspěchem ruské invaze na Ukrajinu vidí špatné zpravodajské informace.

“Nevidím žádné indicie, že by Putin byl sebevrah a chtěl rozpoutat jadernou válku. Ano, je špatný a ano, přepočítal se. I v našich válkách jsme se přepočítali (válka v Iráku nebo ve Vietnamu, pozn. red.), to není známka toho, že jste iracionální. Spíše to znamená, že jste obětí velmi špatné inteligence,” vysvětlil Boot.

Stažení ruských vojsk z Kyjeva a zaměření na Donbas hodnotí jako racionální krok.

zdroj

Přejít nahoru